29.09.2022 | Maarit Tontti

Yritysneuvojan TOP 3 vinkit miten aloittaa yrittäjyys

Yrittäjäksi voi ryhtyä montaa eri reittiä pitkin. Mieti mikä sinulle sopii parhaiten. Omaan osaamiseen ja ammattitaitoon perustuva idea on tavallisin tapa aloittaa yritystoiminta. Moni perustaa aivan uuden yrityksen ja ryhtyy samalla päätoimiseksi yrittäjäksi. Jollekin toiselle voi sivutoiminen yrittäjyys olla parempi ratkaisu ainakin alkuun. Entäpä jos löytäisitkin myytävänä olevan yrityksen, jota jatkaisit ja kehittäisit edelleen?

1. Testaa yrittäjyyttä ensin sivutoimisesti

Sivutoiminen yrittäjyys on turvallinen vaihtoehto alussa testata liikeideaa. Sivutoimisuus tarkoittaa usein sitä, että yrittäjä on palkansaaja, eläkeläinen tai opiskelija. Tällöin yrittäjä ansaitsee pääasiallisen toimeentulonsa muilla tavoin kuin yrittäjänä. Sivutoimisena yrittäjänä taloudellinen riski voi olla pienempi, mutta kannattavan yritystoiminnan vähimmäisvaatimus on silloinkin, että tulot kattavat menot. Sivutoiminen yrittäjyys voi olla jollekin harrastus, toiselle se on puolestaan mahdollisuus ansaita lisäansioita. Sivutoiminen yrittäjä voi myös testata, onko oma yritysidea kannattava. Se on erinomainen tapa kokeilla löytyykö asiakaskuntaa riittävästi.

Sivutoimisessa yrittäjyydessä on hyvä huomioida muutama asia. Jos olet palkkatyössä, ota asia esille työnantajasi kanssa, sillä työntekijänä et voi harjoittaa työnantajasi kanssa kilpailevaa toimintaa. Työnantajallesi saattaa riittää, että ilmoitat sivutoimisesta yrittäjyydestäsi. Joskus työnantajalta on hyvä pyytää kirjallinen lupa sivutoimiseen yrittäjyyteen. Sinun kannattaa selvittää myös yritystoiminnan vaikutus mahdolliseen työttömyysturvaan. Tämä kannattaa tehdä, vaikka olisit vielä palkkatyössä.   

2. Myy osaamistasi kevytyrittäjänä

Kenties kevytyrittäjyys onkin houkuttelevin vaihtoehto? Kevytyrittäjyys on yrittäjämäinen ja joustava tapa myydä omaa työtä ilman Y-tunnusta. Se tarkoittaa sitä, että hankit itse työsi ja määrittelet sille hinnan. Asiakkaan laskuttamisen hoitaa laskutuspalvelu, joka maksaa sinulle suorituksen palkkana. Kevytyrittäjyys sopii erityisesti silloin, kun myyt omaa osaamistasi pienimuotoisesti tai väliaikaisesti tai haluat testata liikeideaa. Laskutuspalveluita on erilaisia ja niitä kannattaa vertailla. Palvelumaksuprosentin ohella on hyvä katsoa sitä, mitä maksu pitää sisällään. Alueellinen Uusyrityskeskus on apunasi myös, kun suunnittelet kevytyrittäjyyttä.

3. Hyödynnä valmista – osta yritys

Yrittäjäksi voit ryhtyä myös ostamalla toimivan yrityksen, osan siitä tai sen liiketoiminnan. Tälläkin hetkellä moni yrityksen omistaja toivoo löytävänsä toiminnalleen jatkajan. Yrityskaupan kautta saat valmiin toiminnassa olevan yrityksen, jonka liikeidea on testattu ja asiakkaat sekä liikevaihto jo olemassa.  

Yritysostoon on valmistauduttava huolella. Uusyrityskeskus auttaa myös silloin, kun harkitset yrittäjyyttä ostamalla valmiin yrityksen tai liiketoiminnan. Julkisesti myytävänä olevia yrityksiä löydät esimerkiksi hakupalveluista www.yrityspörssi.fi, www.yrityskaupat.net ja www.firmakauppa.fi. Voit myös itse etsiä sopivaa ostokohdetta ja ottaa suoraan yhteyttä omistajaan.  Yritysneuvojamme ja verkostomme asiantuntijat auttavat sinua arvioimaan yrityskauppaan sisältyviä riskejä ja mahdollisuuksia.   

Franchising-yrittäjyys, jossa hankit valmiin liikeidean ja toimintamallin, on myös toimiva tapa aloittaa yrittäjyys. Franchising-sopimuksen solmimalla saat käyttöösi valmiiksi kehitetyn, markkinoilla jo testatun ja menestyneen liiketoimintamallin eli konseptin. Franchising-yrittäjä maksaa franchising-antajalle niin sanottuja franchising-maksuja ketjun jäsenyydestä ja konseptin hyödyntämisestä. Lisätietoa löydät Suomen Franchising-Yhdistyksen sivuilta www.franchising.fi.

Ketju.fi on yrittäjyydestä kiinnostuneiden henkilöiden ja uusia yrittäjiä hakevien ketjujen kohtaamispaikka. Esittelyissä kerrotaan perustiedot ketjusta sekä ketjun yrittäjyydestä, ja pääset jättämään sinua kiinnostavalle ketjulle lisätietopyynnön.

Yrittäjäksi ryhtyminen on hieno päätös

Kuten huomaat, yrittäjäksi voi todella ryhtyä monia eri reittejä pitkin. Tärkeintä on, että lähdet liikkeelle, haet tietoa ja valitset sinulle ja sinun elämäntilanteellesi sopivan tavan yrittää.

Apua saat Uusyrityskeskuksen yritysneuvojilta. Palvelumme on yrittäjäksi aikovalle henkilökohtaista, luottamuksellista ja maksutonta. Autamme jokaista uutta yrittäjää arvioimaan liikeideaansa useasta eri näkökulmasta. Sinä päätät, mikä on sinun tapasi, me olemme valmiina tukemaan sinua eteenpäin. Ota yhteyttä, osallistu yrittäjyysinfoon tai varaa aika neuvontaan! Alueesi Uusyrityskeskuksen löydät täältä.

Maarit Tontti
Kirjoittaja toimii yritysneuvojana Turku Science Park Oy:ssä.