01.12.2022 | Sanna Kankaanpää

Yritysneuvojan TOP 3 vinkit yrittäjän erilaisiin lupa-asioihin

Elinkeinotoiminnan harjoittaminen Suomessa ei yleensä edellytä erityisiä lupia, koska Suomessa on elinkeinovapaus. Kuitenkin tietyt elinkeinotoiminnat on säädetty luvanvaraisiksi ja usein jo ennen yritystoiminnan aloittamista on tarpeelliset luvat haettava niiltä virastoilta, joiden toimialaan lupa-asiat kuuluvat.  Lisäksi on tehtävä pakollisia ilmoituksia kaupparekisteriin.

Luvanvaraisia toimialoja on mm. ravintolat, kahvilat, apteekit, autokorjaamot, autokatsastus, kauneuden ja terveyden toimiala, sosiaaliala ja päivittäistavarakauppa. Tietyillä toimialoilla on tehtävä aloittamisilmoitus viranomaisille ennen elinkeinotoiminnan aloittamista, vaikkei varsinaista lupaa tarvitse. Tällaisia toimialoja ovat mm. kiinteistö- ja vuokrahuoneistojen välitystoiminta, perintätoiminta sekä sosiaalihuollon palvelut.

Muita tarvittavia lupia on immateriaalioikeuksien suojaamien aineistojen käyttäminen, kuten taustamusiikin soittaminen asiakastiloissa, tai eri teosten kopiointi ja tulostaminen. Tutustu tekijänoikeusjärjestöiden Teoston, Gramexin ja Kopioston lupakäytäntöihin.

Erityisiä lupia tarvitaan kaikille niille toimenpiteille, jotka kuuluvat ympäristösuojelulain, maankäyttö- ja rakennuslain sekä luonnonsuojelulain piiriin. Aluehallintovirastot (AVI), kunnan ympäristösuojeluviranomaiset ja ELY-keskukset neuvovat lupamenettelyissä.

1. Huolehdi perusilmoituksista kaupparekisteriin ja verohallintoon

Yritystoimintaa perustettaessa huolehdi perustamisilmoituksen tekemisestä kaupparekisteriin ja verohallinnon eri rekistereihin kuten arvonlisäverorekisteriin, ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin.

2. Tarkista toimialallasi tarvittavat luvat

Tarkista huolellisesti ennen yritystoiminnan aloittamista millaisia lupia toimialallasi tarvitaan ja mikä virasto niitä hoitaa. Selvitä myös mihin rekistereihin sinun tulee yrityksesi rekisteröidä. Lisäksi varmista myös tarvitseeko yritystoimintasi jättää ilmoitusta viranomaisille ennen toiminnan aloittamista vaikkei varsinaista lupaa tarvitsekaan.

3. Muista tarvittaessa myös uusia luvat

Huomioi myös millaisia eri velvoitteita toimialallasi on ja kuinka usein ilmoituksia ja lupia tulee tehdä ja uusia tarvittaessa.

Sanna Kankaanpää
Kirjoittaja on yritysneuvojana Pietarsaaren seudun Kehittämisyhtiö Concordiassa.