27.09.2021 | Anne Koskinen

Yritysneuvojan TOP 3 vinkit pankin valintaan

Raha-asioiden hoitaminen kuuluu olennaisesti yritystoimintaan ja parhaimmillaan pankki onkin yrittäjälle tärkeä yhteistyökumppani ja neuvonantaja, jonka kanssa vuorovaikutus on toimivaa yrityksen elinkaaren eri vaiheissa.

Työssäni yrityskehittäjänä tunnen olevani näköalapaikalla, kun saan olla mukana sekä aloittavien että jo toimivien yritysten matkassa. Olen nähnyt, millainen merkitys pankilla on yrityksen toiminnassa ja mitkä asiat yrittäjän on hyvä ottaa huomioon pankkisuhdetta solmiessaan.

Kun valitset yrityksellesi pankkia, kiinnitä huomiota ainakin näihin kolmeen asiaan:

1. Kilpailuta säännöllisesti

Raha-asioiden hoitaminen on herkkä aihe. Tämän vuoksi esimerkiksi pankkien kilpailuttaminen ja kriittinen arviointi sen suhteen, mikä sopii juuri omaan toimintaan, voi olla monelle yrittäjälle haastavaa. Oletuksena on usein, että pankki on tavallaan pakollinen välikäsi raha-asioiden hoitamiseksi.

Pankkiyhteistyön kannalta on tärkeää oman yritystoiminnan arvostus, se että osaa myös vaatia omaan toimintaan parhaiten soveltuvaa palvelua raha-asioiden hoitamiseksi. Suosittelen lisäksi pankkien kilpailutusta säännöllisesti, esimerkiksi kolmen vuoden välein. Tarjousta pankkipalveluista kannattaa pyytää ainakin kolmelta eri toimijalta. Huomionarvoista on lisäksi se, että yrityksen tarpeet pankkipalveluille voivat myös vaihdella hyvinkin paljon elinkaaren eri vaiheissa.

2. Valitse sopivuuden, älä sijainnin perusteella

Toimivalla yhteistyöllä pankin ja yrittäjän välillä on suuri painoarvo. Tämä ei välttämättä tarkoita sitä, että pankin sijainnin olisi oltava fyysisesti lähellä. Suurimman osan asioista pystyy oikein mainiosti hoitamaan etäyhteyksien avulla, mikäli yhteistyö on luontevaa ja toimivaa.

Harvaan asutuilla alueilla ei ymmärrettävästi ole useita vaihtoehtoisia pankkipalveluiden tarjoajia, on siis oltava uskallusta kartoittaa kauempana sijaitsevia palveluntarjoajia. Tähän rohkaisen vahvasti, sillä palveluntarjoajatkin ovat suuntautuneet tiettyihin asiakassektoreihin ja hakevat erilaisia yrityksiä ja toimialoja asiakkaikseen. Vastaavasti kasvukeskuksissa sijaitsevat yritykset saattavat löytää sen juuri heille sopivimman kumppanin alueellisesta pankista, pienemmältä paikkakunnalta. Suosittelen tässäkin asiassa avointa, out of the box-ajattelua!

3. Tarkastele palvelun hinnan lisäksi laatua

Rahan hinnalla on ymmärrettävästikin usein ratkaiseva rooli rahoitusneuvotteluissa ja pankin valinnassa. On kuitenkin suositeltavaa pysähtyä tässäkin kohtaa miettimään, kohtaavatko lainan edullinen hinta ja asiakaspalvelun laatu keskenään parhaalla mahdollisella tavalla. Ollaanko pankissa aidosti kiinnostuneita pohtimaan kanssasi, mikä rahoitusvaihtoehto on juuri sinun yritystoiminnallesi sopiva?

Koska aloittavan yrityksen rahoitukseen liittyy aina riskejä, saattaa rahoituksen hinta olla hieman kalliimpi kuin jo olemassa olevan yrityksen rahoituksen. Kannattaa kuitenkin olla valmis maksamaan myös asiantuntijuudesta. Parhaassa tapauksessa pääset pankin avulla yritystoiminnassasi jouhevasti eteenpäin, kun pankki auttaa yritystäsi varautumaan tulevaan sekä ennakoimaan asioita, joita sinulle yrittäjänä ei välttämättä tulisi mieleen. Tämän lisäksi pankki voi auttaa välttämään pahimpia karikoita esimerkiksi kertomalla, mikä yleensä on ollut toimiva ratkaisu toimialallasi.

Anne Koskinen
Kirjoittaja toimii yrityskehittäjänä Kokkolanseudun kehitys Oy KOSEK:ssa, joka on yksi Suomen 31 Uusyrityskeskuksesta.