24.06.2021 | Emma Latvala

Yritysneuvojan TOP 3 vinkit lomailuun

Usein ajatellaan, että yrittäjällä ei ole mahdollisuutta kunnon lomiin. Monet yrittäjät eivät myöskään malta pitää lomia. Palautuminen ja lepo sekä sosiaalisten suhteiden hoito ovat kuitenkin aivan yhtä tärkeitä yrittäjälle kuin kenelle tahansa muullekin. Innostuneisuus ja flow työssä eivät vähennä palautumisen tarvetta. Yrittäjänä lomailu kyllä onnistuu, kunhan ennakoit ja suunnittelet lomasi hyvin.

Tässä vinkkini siihen, miten takaat itsellesi onnistuneen loman:

  1. Laske lomailu mukaan vuosibudjettiin
    Jotta lomailu on sinulle taloudellisesti mahdollista, kannattaa vuosisuunnitelmaa (budjettia) tehdessä laskea yrityksen menot 12 kuukaudelta mutta tulot vain 11 kuukaudelta. Näin lomailu ei aiheuta taloudellista yllätystä.
  2. Ilmoita lomistasi asiakkaille
    Asiakkaasi ymmärtävät, että sinäkin tahdot lomailla. On kuitenkin tärkeää, että otat asiakkaasi ja verkostosi huomioon lomia suunnitellessasi. Ilmoita lomastasi hyvissä ajoin useissa kanavissa. Tiedota verkostojasi ja sovi mahdollisista tuurauksista tai töiden jakamisesta. Muista myös asettaa automaattinen lomavastaaja, josta käy ilmi, milloin palaat.
  3. Varaa tarvittaessa rajattu aika työasioiden tsekkaukseen
    Olisi mahtavaa, jos lomalla ei tarvitsisi tehdä tai miettiä töitä ensinkään, mutta jos kuitenkin täytyy, niin ole itsellesi armollinen. Hyväksy, että vastaat esimerkiksi sähköposteihin lomallakin, yritystoiminta kun harvoin pysähtyy kokonaan lomallakaan. Jos lomalla on pakko tehdä töitä, rajaa sitä varten joku tietty aika.

Lomalla voi olla hyvä vaihtaa maisemaa, jotta pääsee etäämmälle arjesta ja työasioista. Koko Suomen elinvoiman ja talouden kannalta kannattaa lomaillessa suosia kotimaan kohteita. Ja tässäkin kannattaa hyödyntää omia verkostojaan. Onko verkostoissasi yrittäjiä, joiden palveluita voisit lomaillessasi hyödyntää? Näin raha virtaa yrittäjiltä yrittäjille.

Meillä Lappeenrannassa Saimaa tarjoaa tuhansia mahdollisuuksia lomailuun ja viihtymiseen. Lisäksi suurin osa palvelun tuottajista on pienyrittäjiä. Tervetuloa! Ja ennen kaikkea: hyvää lomaa!

Emma Latvala
Kirjoittaja toimii yritysneuvojana Lappeenrannan Uusyrityskeskuksessa (Lappeenrannan kaupunki – Wirma yrityspalvelut).