31.10.2022 | Ossi Viljanen

Yrityskauppa vaihtoehtona uuden yrityksen perustamiselle – miten se rahoitetaan?

Suomessa on alkamassa ajanjakso, joka määrittää ja toisaalta mahdollistaa tulevaisuudessa paljon. Suomalainen yrittäjäikäpolvi on vanhenemassa ja uusia yrittäjiä tarvitaan koko valtakunnassa tuhansia. Laskelmissa on todettu, että yli 10 000 yritystä tarvitsee uuden omistajan vuoteen 2030 mennessä. Määrä on suuri ja jokaista omistajanvaihdosta ei tulla tekemään. Mikä siis keinoksi?

Avainasemassa rohkeus toimia

Alkavalla yrittäjällä monesti ajatus tai liikeidea on mietitty valmiiksi ennen yrityksen perustamista ja rahoituksen suunnittelua, mikä on hyvä asia. Tällaisessa tilanteessa voisi vaihtoehtona myös olla, että tarkastelu tehdään olemassa olevista yrityksistä ja mietitään, voisiko omaa liikeideaansa hyödyntäen tuoda jo olemassa olevaan yritykseen lisäarvoa ja uutta nostetta. Mikäli taas suunnitelmaa ei ole, on silloin toimivan yrityksen ostaminen äärimmäisen hyvä vaihtoehto.

Mistä sitten löydän yrityksiä, jotka ovat myynnissä? Markkinapaikkoja toki on, mutta silti ehkä oma aktiivisuus ja tutustuminen oman alueen yrityksiin ja suora kontakti rohkeasti kohteeseen voi olla se paras tapa. Yrityksestä luopuminen on yrittäjälle iso asia ja monesti yrityksen myyntiä on voitu valmistella kaikessa hiljaisuudessa ja varsinaista myyntitoimeksiantoa ei koskaan tehdä. Sen vuoksi rohkeus toimia on avainasemassa.

Ole aktiivisesti yhteydessä rahoittajiin

Rahoittamisen näkökulmasta toimivan yrityksen ostaminen on myös hyvä vaihtoehto. Silloin käytössä on näyttöjä aikaisemmasta toiminnasta ja sen kannattavuudesta, lisäksi keinovalikoimaan tulee uusia elementtejä yrittäjäuran aloittamiseen, joita vastaavasti uuden yrityksen perustamisessa ei ole. Esimerkiksi hyvin menestyneen yrityksen omien osakkeiden ostolla voidaan aloittavaa yrittäjää auttaa matkaan ja lisäksi myyjä voi olla yksi kaupan rahoittajista. Pankeilla, Finnveralla ja monella muulla taholla on erilaisia vaihtoehtoja työkalupakissa näihin tilanteisiin.

Ostamalla olemassa olevaa liiketoimintaa ja toimimalla aktiivisesti yhdessä rahoittajan kanssa, voidaan jo lähtötilanteessa miettiä myös toiminnan hallittua laajentamista. Lisäksi jos ostokohteessa on sellaisia osa-alueita, jotka tarvitsevat vahvistusta ja rahoitusta, voidaan ne suunnitella ja ajoittaa ennallistavasti ja asettaa esimerkiksi mittarit toimenpiteen käynnistämiselle.

Suunnittele ja varaudu

Aloittavan yrittäjän ja yrityskauppaa suunnittelevan kannattaa aina ottaa mukaan jo alkuvaiheessa ulkopuolinen neuvonantaja, rahoittajan edustaja sekä valita tuleva taloushallinnon kumppani. Ennakkoon varautuminen ja ääneen ajatteleminen tällaisen ryhmän kanssa voi säästää pitkän pennin ja varmistaa toiminnan käynnistyessä tehokkuuden ja luotettavuuden projektille. Yrittäminen on isoilta osin luottamuksen rakentamista asiakkaisiin, kumppaneihin ja sidosryhmiin. Se kannattaa aloittaa päivästä yksi. Hyvä toimenpide on myös laatia tavoitteellinen suunnitelma ensimmäisen 100 päivän ajaksi. Silloin onnistuminen on moninkertaisesti helpompaa kuin aloittamalla toiminnan suunnittelu joka päivä puhtaalta paperilta.

On hyvä muistaa, että nykyisin aloittavalle yrittäjälle työnantajamielikuvan rakentaminen on yhtä tärkeää kuin yrityksen rahoituksen järjestäminen ja turvaaminen. Tulevaisuudessa tilanne työmarkkinoilla on useammin se, että osaajat valitsevat yritykset – eivätkä yritykset osaajia. Tässä yrittäjä ja mielikuva yrityksen strategiasta päivittäisen tekemisen tasosta ja arvoista ovat aivan uudessa arvossaan!

Ossi Viljanen
Kirjoittaja toimii asiakkuuspäällikkönä Oma Säästöpankissa.