18.12.2018 | Hanna-Kaisa Salonen

Yrityksen perustamisen ihana, kamala byrokratia

Ihmisiä kannustetaan nykyään entistä enemmän ryhtymään yrittäjiksi. Yrittäjyys onkin monelle hyvä vaihtoehto, mutta yritystoiminnan käynnistäminen ei tapahdu hetkessä. Sen lisäksi, että ensin on selvitettävä huolellisesti, onko suunnitellulla yritystoiminnalla menestymisen edellytyksiä, täytyy yrittäjäksi aikovan tehdä joukko perustamistoimenpiteitä.

Yrityksen perustamisen byrokratia saattaa alussa pelottaa ja jopa sammuttaa yrittäjyyden kipinän, vaikka suunnitelmat tulevasta yrityksestä olisikin huolellisesti tehty. Yrityksen perustajan pitää täyttää perustamislomakkeet, ilmoittaa tiedot Verohallinnon rekisteriin, hoitaa yrittäjäeläke- ja muut vakuutukset sekä järjestää yritykselle muun muassa pankkiyhteys ja tilitoimistopalvelut.

Byrokratian vaatimukset tuntuvat ensikertalaisesta ehkä raskailta. Toisaalta yhteiskunnan rattaiden pyöriminen edellyttää, että yritykset toimivat yhteisten pelisääntöjen mukaan. Selkeät rakenteet ja menettelytavat lisäävät yrittämisen turvallisuutta ja sujuvuutta.

Vaikka yrityksen perustamiseen liittyvällä byrokratialla on omat etunsa, on ihan ymmärrettävää, että moni ohittaisi mielellään tuon vaiheen mahdollisimman nopeasti. Perustayritys.fi-palvelu on rakennettu helpottamaan ja nopeuttamaan uuden yrityksen perustamistoimenpiteitä. Käyttäjälle täysin maksuttoman palvelun avulla voidaan hoitaa tarvittavat viranomaisilmoitukset sekä sopia pankki- ja vakuutusasiat. Viranomaiset ja yrittäjän valitsemat yksityiset palveluntarjoajat saavat sen kautta kaikki tiedot samalla kertaa. Palvelu myös ehkäisee virheitä, sillä se ohjaa yrityksen perustajaa tietojen täyttämisessä.

Lohdullista perustamistoimenpiteiden viidakossa on tieto siitä, että kun asiat hoidetaan kerralla kuntoon, ei niihin tarvitse enää myöhemmin palata. Alkavalle yrittäjälle on myös tarjolla monenlaista apua, jolla varmistetaan, että yritys toimii alusta asti oikein. Tämän jälkeen yrittäjä voi keskittyä olennaiseen eli itse yrittämiseen!

Kirjoittaja on PerustaYritys fi Oy:n markkinointivastaava.