02.06.2023 | Carita Orlando

Yrittäjän on treenattava jatkuvasti

Minulta kysyttiin eräässä työhaastattelussa taannoin, että jos olisit joku yleisurheilulaji, niin mikä olisit. Olin hetken hämmentynyt, koska en ollut varma, muistanko edes kaikkia yleisurheilulajeja. Ja koska olin pitkään toiminut yrittäjänä, niin työhaastattelutilannekin oli jännittävä. Taisin sitten vastata, että olisin 800 metrin juoksu. Pikkuspurtit, kuten 100 metriä, ovat liian lyhyitä, sitähän on jo maalissa heti lähdön jälkeen. Maraton taas on minulle aivan liian pitkä taival. Oletko sinä miettinyt mikä laji sinä olisit yrittäjänä?

Kuten urheilijan, niin yrittäjänkin pitää treenata jatkuvasti. Onneksi treeniolosuhteita on monipuolisesti tarjolla. Yrittäjän treenejä eli koulutuksia löytyy eri hintaisia, pituisia ja sisältöisiä. Sen kuin vain valitsee.

Webinaarit tehostavat ajankäyttöä

Webinaarit ovat tulleet jäädäkseen ja ne kannattaa hyödyntää. Enää ei tarvitse erikseen matkustaa koulutuksiin, vaan voi täsmällisesti käyttää aikansa liittymällä linjoille, kun koulutus alkaa. Somessakin kannattaa välillä viettää aikaa, sillä sieltäkin löytää monipuolisesti maksuttomia lyhytkoulutuksia. Sen sijaan somen keskustelupalstojen neuvoihin ei kannata sokeasti uskoa. Aika usein hyvinkin vakuuttavasti annettu vastaus on täysin väärä.

Erilaisiin yhdistyksiin ja järjestöihin kannattaa kuulua jo pelkästään koulutusten vuoksi. Jäsenmaksun saa kuitattua, kun osallistuu muutamaan webinaariin. Uusyrityskeskukset, Yrittäjät, Kauppakamari, oman toimialan järjestö tai me, Yrittäjänaiset järjestämme jatkuvasti koulutuksia laidasta laitaan eri aiheista. Kannattaa siis kuulua edes yhteen järjestöön. Useimmissa järjestöissä on myös maksuttomat neuvontapalvelut, joiden neuvot ja ohjeet ovat luotettavia.

Verkostoitumalla oppii valtavasti

Koulutusten ja neuvontapalvelujen lisäksi järjestön kautta saa arvokkaita kontakteja, verkostoja ja vertaistukea. Yrittäjänä ei kannata paahtaa aamusta iltaan niin, että ei ehdi tavata kollegoitaan. Paras oppi on se, kun keskustelee kokeneemman yrittäjän kanssa. Järjestöt tarjoavat loistavia mahdollisuuksia verkostoitumiseen, uusien liikekumppanien löytämiseen ja inspiraation ammentamiseen.

Ota avuksi myös tekoäly

Kävin itse kuuntelemassa webinaarin tekoälyn hyödyntämisestä. Pyysin tekoälyä kirjoittamaan tämän tekstin, mutta siitä tuli aivan liian tylsä ja kankea. Toivottavasti sait tästä itse kirjoittamastani blogitekstistä sen ajatuksen ja aikomuksen, että osallistut säännöllisesti erilaisiin webinaareihin ja koulutuksiin. Yrittäjän on aina uudistuttava ja kehitettävä toimintaansa.

Tekoälyä käsittelevästä webinaarista minä hyödyin sen verran, että olen oppinut käyttämään tekoälyä ideointiin. Kun oma ajatus tökkii, niin tekoälyltä saa buustia. Tässäkin kirjoituksessa on yksi lause tekoälyltä.

Carita Orlando
Kirjoittaja on Suomen Yrittäjänaiset ry:n toimitusjohtaja.