28.09.2022 | Meri Varkoi-Anhava

Yrittäjäksi ilman omaa liikeideaa? Näin se onnistuu!

Sanotaan, että hyvä liikeidea on menestyvän yritystoiminnan A ja O. Mitä tehdä, jos on palo yrittäjäksi, mutta liikeidea puuttuu? Täytyykö silloin heittää rukkaset tiskiin ja haudata toive yrittäjyydestä? Ei välttämättä, sillä menestyvään yritystoimintaan on mahdollista päästä kiinni myös ilman omaa liikeideaa. Yrittäjäksi voi ryhtyä myös ostamalla toimiva yritys tai alkamalla franchisingyrittäjäksi ketjuun. Tällöin liikeidea on jo valmiina, mutta yrittäjä puuttuu!  

Niin ostetut yritykset ja kuin franchisingyrittäjät menestyvät tyypillisesti hyvin, sillä liiketoimintamallin tiedetään toimivan. Täysin riskitöntä tämäkään ei ole, mutta hyvällä valmistautumisella ja taustatyöllä voit saada yrityskaupasta tai franchisingista erinomaisen ponnahduslaudan yrittäjyyteen.  

Kolme syytä harkita yrityksen ostamista ja franchisingyrittäjyyttä:

1. Testattu ja toimiva liiketoimintamalli

Ostettavan yrityksen liiketoimintamalli on markkinoilla jo kertaalleen testattu ja todettu toimivaksi. Kun tiedät, miten liiketoiminta on pyörinyt ja tuottanut ennestään, on ennusteiden teko sen pohjalta riskittömämpää kuin täysin uudessa liiketoiminnassa. Franchisingketjussa on usein myös muita yrittäjiä, jotka vastaavat liikeidean toteuttamisesta omilla alueillaan. Ketjulla voi myös olla mallilaskelmia siitä, miten franchisingyrittäjän myynti ja tuotto tyypillisesti kehittyvät ensimmäisinä toimintavuosina.

2. Valmis asiakaskunta

Asiakkaat ovat elintärkeitä yritykselle kuin yritykselle. Ostamalla toimivan yrityksen, saat todennäköisesti valmista asiakaskuntaa. Pitkään toimineella yrityksellä voi olla kanta-asiakkaita jopa vuosikymmenten ajalta. Lisäksi jo yhdenkin kerran ostaneelle asiakkaalle on helpompi tarjota tuotetta tai palvelua uudelleen tai tarjota lisäpalveluita. Myös franchisingketjussa toimiessa saat useimmiten tukea markkinointiin ja asiakashankintaan, eli kaikkea ei tarvitse tehdä yksin.

3. Kassavirtaa nopeammin

Kassavirta on yksi yrityksen pyörittämisen kulmakivistä. Moni perustettava yritys kaatuu siihen, että uuteen liiketoimintaan joutuu investoimaan odotettua enemmän ja maksavien asiakkaiden saaminen kestää odotettua kauemmin. Ostamalla toimivan yrityksen, jolla on jo asiakaskuntaa, saat todennäköisesti kassavirtaa heti ensimmäisestä päivästä lähtien. Franchisingyrittäjänä saatat myöskin saada valmiin asiakaskunnan hoitaaksesi ja sitä kautta kassavirtaa.

Kiinnostuitko? Tutustu Yrityspörssin kautta myytäviin yrityksiin ja franchisingyrittäjäpaikkoihin.

Meri Varkoi-Anhava
Kirjoittaja on Yrityspörssi.fi – verkkopalvelun yrittäjä ja toimitusjohtaja.