31.03.2020 | Susanna Kallama

Uusyrityskeskuksilla on tehtävä – kriisissä ja sen jälkeen

Koronapandemia muutti maailmaa hetkessä. Se koskettaa meistä jokaista ja vaikuttaa yhteiskunnassa kaikilla osa-alueilla, myös Uusyrityskeskusten toiminnassa.

1. Uusyrityskeskukset antavat korona-apua

Uusyrityskeskusten yritysneuvojat ovat mukana Oman alueesi korona-apu yrittäjälle -neuvontaringissä. Yritysneuvojat auttavat yrityksen ja yrittäjän tilanteen hahmottamisessa, jakavat tietoa tukimuodoista ja auttavat erilaisten hakemusten tekemisessä.

Kuulumiset kentältä kertovat, että osa yrittäjistä on jo toiminut ja ottanut yhteyttä yritysneuvojaan varmistaakseen, että on tehnyt kaiken mahdollisen ja toiminut oikein. Osalle keskustelu yritysneuvojan kanssa on ollut hätähuuto, koska kriisin keskellä ei ole ollut mahdollista yksin laatia listaa tarvittavista toimista. Keskustelu yritysneuvojan kanssa on selkiyttänyt ajatukset ja keskustelun tuloksena on syntynyt toimintasuunnitelma.

Meidän viestimme yrittäjille on: Älä jää yksin – yritysneuvojan työ on auttaa sinua. Toivon, että myös sinä viet viestiä yrittäjille ja voit ohjata heitä Oman alueesi korona-apu yrittäjälle -neuvonnan pariin.

2. Myös uusia yrityksiä syntyy

Vaikka alkavan yrittäjän neuvonta on Uusyrityskeskuksissa hiljentynyt, se ei ole loppunut. Yritysideoita on ollut hautumassa ja uusia yrityksiä halutaan perustaa. Yrittäjyyteen valmistaudutaan, ja nyt saattaa olla hyvää aikaa myös rauhassa hioa suunnitelmia. Alkavan yrittäjän neuvonta pyörii etäyhteyksien kautta.

Jo nyt näkyy neuvonnassa myös väreitä lomautusten vaikutuksista. Perinteisesti, kun lomautukset ja työttömyys lisääntyvät, Uusyrityskeskusten palvelujen kysyntä kasvaa. Yrittäjyyttä pohditaan tulevaisuuden vaihtoehtona.

3. Uusi alku tarvitsee Uusyrityskeskuksia

Tiedämme, että koronakriisi ei jatku ikuisesti. Tiedämme, että meillä on edessämme mittava työ yhteiskunnan uudelleen käynnistyksessä, ehkä jopa jälleenrakentamisessa. Tuon työn keskeisin raaka-aine on yrittäjyys. Uudet yrittäjät ja yritykset ansaitsevat edelleen puolueettoman sparrauksen ja luotettavat neuvot, jotta unelma yrittäjyydestä muuttuu menestykseksi.

Kaikille jäsenillemme haluan sanoa: Kiitos, että olet Suomen Uusyrityskeskukset ry:n jäsenyyden kautta mukana tässä työssä. Ja sinulle, joka pohdit miten yrityksesi tai yhteisösi voisi osallistua, vinkkaan, että liittyminen verkostoomme on yksi tapa olla mukana.

Kirjoittaja on Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja.