14.04.2020 | Meri Varkoi-Anhava

Tee digiharppaus – osta toiminnassa oleva verkkokauppa

Koronavirus aiheuttaa yrittäjille suuria haasteita ja paineita siirtää liiketoimintaa nopealla aikataululla verkkoon. Monelta löytyy digitaalisia kanavia myyntiin ja markkinointiin jo entuudestaan, mutta niiden merkitys on nyt noussut uudelle tasolle. Vaihtoehto täysin uuden verkkokaupan perustamiselle on ostaa toiminnassa oleva verkkokauppa.

Verkkokaupan perustaminen alusta lähtien vaatii työtä, osaamista ja usein myös rahallisia panostuksia. Jos löydät omaan liiketoimintaasi ja tilanteeseesi sopivan, jo toiminnassa olevan verkkokaupan, voit säästyä monelta aloitukseen liittyvältä vaiheelta. Lisäksi myytävissä verkkokaupoissa on yleensä jo entuudestaan kävijäliikennettä, maksavaa asiakaskuntaa ja mikä tärkeintä, kassavirtaa.

Verkkokaupan ostaminen on mahdollista yritystoiminnan vaiheesta riippumatta. Voit vasta suunnitella yrittäjyyttä, olla yritystaipaleesi alussa tai omata pitkänkin historian yrittäjänä, sillä toimivia verkkokauppoja on myytävänä useilta eri aloilta ja monessa eri kokoluokassa. Toimivien verkkokauppojen hintapyynnöt Yrityspörssi.fi -palvelussamme vaihtelevat muutamista tuhansista euroista reilusti yli 100.000 euroon, riippuen verkkokauppatoiminnan kokoluokasta ja kannattavuudesta. Tästä haitarista löytyy monia eri vaihtoehtoja kaiken kokoluokan yrityksille. Mikäli omiin tarpeisiin sopivaa verkkoliiketoimintaa ei juuri nyt löydy myytävien listauksesta, voi palveluumme jättää myös ostoilmoituksen tai tehdä hakuvahdin, joka kertoo aina kun omiin kriteereihin sopiva kohde ilmestyy palveluun. Tarjoamme myös ilmaisen etäkonsultaation osto- tai myynti-ilmoitusta pohtivalle sekä apua ilmoituksen laadintaan.

Mikäli verkkokauppa soveltuu yhteen tarjoamiesi palveluiden kanssa, voit päästä rakentamaan valmiin pohjan avulla entistä toimivampaa liiketoimintaa nopealla aikataululla. Parhaassa tapauksessa sinun vanha liiketoimintasi yhdistettynä verkkokauppaan muodostaa ainutlaatuisen liiketoimintamallin, joka auttaa selviytymään lähitulevaisuudessa ja saat kilpailuetua myös pitkällä tähtäimellä. Kannattaa muistaa, että verkkokaupan tuotevalikoimaa ja sisältöjä on yleensä helppo päivittää ja laajentaa. Myytäviä verkkokauppoja kannattaa silmäillä myös siltä kantilta, miten niitä voi lähteä kehittämään ja muokkaamaan omiin tarpeisiin sopivaksi.

Toiminnassa olevan verkkokaupan ostaminen toteutetaan yleensä liiketoiminta- tai osakekauppana. Taustatyö on syytä tehdä huolella ja pohtia, mitä ostolla halutaan saavuttaa. Kiire on yrityskaupassa huono seuralainen. Toimivankin verkkokaupan pyörittäminen vaatii ammattitaitoa ja panostuksia. Ilman markkinointia ja myyntiä ei digipohjainenkaan liiketoiminta menesty. Lisäksi yrityskauppaan tarvitaan yleensä ulkopuolista rahoitusta ja kaupanteossa kannattaa hyödyntää asiantuntijan apua.

Mikäli verkkokaupan ostaminen ja sen pohjalta kehitettävä liiketoiminta istuu suunnitelmiisi lyhyellä ja pitkällä aikavälillä, toimivan verkkokaupan ostamista kannattaa harkita ja tutustua minkälaisia verkkokauppoja on tarjolla. Listauksen myytävänä olevista, toimivista verkkokaupoista löydät Yrityspörssi.fi -palvelustamme.

Uuden tilanteen edessä kaikki keinot kannattaa kartoittaa.

Kirjoittaja on Yrityspörssi.fi:n toimitusjohtaja ja yrittäjä.