31.10.2022 | Teemu Korhonen

Sivutoimiyrittäjä matkalla täysipäiväiseksi yrittäjäksi: muista starttiraha!

Toimin yritysneuvojana Yritys-Suomen puhelinpalvelussa. Meille soittavat osa-aikaiset yrittäjät usein puntaroivat, uskaltavatko he hypätä täysipäiväiseksi yrittäjäksi ja jättää tutun ja turvallisen palkkatyön. Tämä on iso kysymys ja ymmärrettävästi hyppy uuteen herättää huolta muun muassa oman talouden näkökulmasta.

Yksi tapa pienentää yritystoiminnan taloudellista riskiä on aloittaa yritystoiminta sivutoimisena esimerkiksi palkkatyön ohella. Työn ohella harjoitetussa sivutoimisessa yrittäjyydessä taloudellinen riski on yleensä pienempi kuin suoraan täysipäiväisen yritystoiminnan aloittamisessa. Sivutoimisena yrittäjänä henkilölle kertyy myös tietoa ja taitoa niin toimialasta kuin käytännön asioiden hoitamisesta. Sivutoimisena yrittäjänä toiminut on usein myös valmiimpi kohtaamaan täysipäiväisen eli päätoimisen yrittäjyyden. Tällöin myös hyppy päätoimiseksi yrittäjäksi on turvallisempi tehdä. Mikäli siis oma sivutoiminen yritystoiminta alkaa tuntumaan palkkatyötä enemmän omalle jutulle ja näet itsesi tulevaisuudessa päätoimisena yrittäjänä, on hyvä pitää mielessä starttirahan mahdollisuus.

Milloin starttirahan hakeminen on mahdollista osa-aikaiselle yrittäjälle?

Starttiraha on mahdollinen, kun osa-aikaisesta yritystoiminnasta ollaan tekemässä päätoimista. On tärkeää muistaa, että starttirahaa tulee hakea hyvissä ajoin eli noin kuukautta ennen suunniteltua aloitusajankohtaa. On myös odotettava starttirahapäätöksen saamista ennen kuin voi aloittaa päätoimisen yrittäjyyden. Yritys-Suomi-puhelinpalvelu tarjoaa neuvontaa myös starttirahan hakemiseen liittyvissä asioissa, joten meihin kannattaa olla yhteydessä. Puhelinpalvelumme ohjaa sinut tarvittaessa eteenpäin muille asiantuntijatahoille, kuten oman TE-toimistosi yrityspalveluihin tai seudullisiin yrityspalveluihin.

Yritys-Suomi-puhelinpalvelu on avoinna arkisin klo 9–16.15 numerossa 0295 020 500.

Teemu Korhonen
Kirjoittaja toimii yritysneuvojana Yritys-Suomi-puhelinpalvelussa.