13.05.2020 | Anna Lauttamus-Kauppila

Patentti- ja rekisterihallituksen tietopalvelut yrityksesi tukena

Hyvä tuleva tai nykyinen yrittäjä: onhan yrityksesi aineeton omaisuus hallinnassasi? Oletko suojannut sinulle tärkeät nimet, tunnukset, tuotteet ja palvelut?

Tietopalvelujemme avulla saat parhaan mahdollisen tuen aineettoman omaisuuden suojaamiseksi.

Tutki nimivaihtoehtoja

Nimipalvelussa voit tutkia etukäteen, onko yritykselle pohtimasi nimi rekisteröitävissä. Panosta yrityksesi nimen valintaan. Tarkista, että mikään toinen yritys ei käytä samaa nimeä toiminimenä, tavaramerkkinä tai verkkotunnuksena. Hyvä nimi on iskevä, jää helposti mieleen, erottuu muista ja tukee myös yrityksesi liiketoimintaa.

Rekisteröi yritys kaupparekisteriin

Kaupparekisteri on julkinen rekisteri, johon merkitään yrityksiä koskevat tiedot.

Pääsääntöisesti kaikkien yritysten täytyy ilmoittautua kaupparekisteriin. Huomaa, että voit suojata yrityksesi nimen vain ilmoittamalla yrityksesi kaupparekisteriin.

Aputoiminimi on kätevä silloin, kun yritys toimii useilla eri toimialoilla. Aputoiminimi ei saa kuitenkaan kattaa yrityksen toimintaa kokonaisuudessaan.   Aputoiminimi helpottaa muun muassa markkinointia.

Suojaa tuotteet ja palvelut

Ideoita on helppo kopioida. Siksi kannattaa suojata oma osaaminen, liikeideat ja tuotekehityksen tulokset. Suojaamisen tapoja ovat muun muassa tavaramerkki, patentti, hyödyllisyysmalli ja mallioikeus.

Erotu tavaramerkillä

Tavaramerkin avulla yrityksen tuote erottuu toisten yritysten tuotteista. Yritys voi suojata omat tuotteensa ja palvelunsa hakemalla niille tavaramerkin. Tällöin mikään toinen yritys ei voi käyttää samaa merkkiä samanlaisen tavaran tai palvelun tunnuksena.

Ennen tavaramerkkihakemuksen jättämistä kannattaa tutkia, onko tavaramerkki vapaana. Voit myös etsiä toisten yritysten hakemia ja rekisteröimiä tavaramerkkejä.

Kannattaa huomata, että tavaramerkin tuoma yksinoikeus ja suoja-ala kohdistuu vain hakemuksessa lueteltuihin tavaroihin ja palveluihin. Sen takia tavara- tai palveluluokat on syytä suunnitella huolella. Vireille laitettua hakemusta ei voi enää muuttaa.

Keksinnöille patentti tai hyödyllisyysmalli

Tiesithän, että tekemäsi keksintö tai kehittämäsi tuote on omaisuuttasi ja se kannattaa suojata. Uusien teknisten ratkaisujen mahdollisia suojakeinoja ovat patentti ja hyödyllisyysmalli.

Tietoja haetuista ja myönnetyistä patenteista ja hyödyllisyysmalleista voi etsiä tietokannoista.

Mallioikeus teollisen muotoilun tuotteisiin

Mallioikeus antaa suojaa uuden tuotteen tai sen osan ulkomuodolle. Muotoilu suojataan rekisteröimällä malli, jolloin mallioikeuden hakija saa vahvistettua itselleen yksinoikeuden muotoilemiinsa tuotteisiin.

Mallitietokannasta saat tietoa jo rekisteröidyistä ja rekisteristä poistetuista malleista.

Yrityksen aineettoman omaisuuden hallinta pähkinänkuoressa

Suoja Tarkoitus Voimassaolo
Yrityksen nimi Suojaa yrityksen nimen. Ikuinen, jos yritys on toiminnassa.
Tavaramerkki Suojaa tuotteen tai palvelun tunnuksen. Erottaa tuotteen tai palvelun muista yrityksistä. Ikuinen, uusiminen 10 vuoden välein.
Patentti Suojaa uuden ja keksinnöllisen tuotteen, laitteen tai menetelmän. 20 vuotta, tietyt tuotteet 25 vuotta.
Hyödyllisyysmalli Suojaa yksinkertaisen laite- tai tuotekeksinnön. 10 vuotta, uusiminen ensin 4, sitten 2 vuoden välein.
Mallisuoja Suojaa tuotteen ulkomuodon. 25 vuotta, uusiminen 5 vuoden välein.

Kirjoittaja on Patentti- ja rekisterihallituksen viestintäjohtaja sekä Suomen Uusyrityskeskukset ry:n hallituksen asiantuntijajäsen.