Vaakakuppi
23.03.2021 | Kati Huovinen

Ollako toiminimiyrittäjä vai osakeyhtiö?

Hei sinä yritystoiminnan käynnistämistä suunnitteleva! Uusyrityskeskuksista saat loistavaa palvelua suunnitelmiesi tueksi muun muassa sinulle sopivan yritysmuodon valinnassa.

Tässä kirjoituksessa käyn lyhyesti läpi merkittävimmät erot kahden yleisimmän yritysmuodon, toiminimiyrittäjän ja osakeyhtiön, kaupparekisteri-ilmoitusten näkökulmasta. Mitä etuja ja toisaalta velvollisuuksia valittu yritysmuoto tuo? Onko pakko rekisteröityä? Miten ilmoitus tehdään?

Yritysmuotona toiminimiyrittäjä eli yksityinen elinkeinonharjoittaja (YEH)

Elinkeinotoimintaa harjoittavasta henkilöstä puhuttaessa käytetään usein kansan suussa ilmaisua ”toiminimiyrittäjä” tai pelkkä ”toiminimi”, kun tarkoitetaan laissa määriteltyä yksityistä elinkeinonharjoittajaa (YEH).

Onko YEH:n pakko rekisteröityä kaupparekisteriin?

YEH:na sinun ei yleensä ole pakko rekisteröityä PRH:n ylläpitämään kaupparekisteriin. Jos esimerkiksi teet kampaajan tai kosmetologin töitä omakotitalosi autotalliin pystyttämässäsi kauneussalongissa, ei sinun välttämättä tarvitse rekisteröityä kaupparekisteriin. Mutta jos oletkin lääkäri ja tarjoat kotonasi lääkäripalveluita, niin elinkeinotoiminnan luvanvaraisuus edellyttää rekisteröitymistä kaupparekisteriin. Myös perheen ulkopuolisten henkilöiden palkkaaminen edellyttää rekisteröitymistä.

Huomioita nimestä

Usein YEH toimii omalla nimellään, esimerkiksi T:mi Hely Harmainen. Jos kuitenkin olet keksinyt yrityksellesi iskevän nimen, kuten Parturi-kampaamopalvelu Harmaiset Hapset, ja mainostat palveluitasi tällä nimellä, on sinun hyvä muistaa pari tärkeää seikkaa yrityksen nimen suojasta.

Ensinnäkin, vain rekisteröimällä nimen kaupparekisteriin saat yksinoikeuden nimen käyttämiseen. Ja toisinpäin, jos et rekisteröi nimeä, saattaa joku muu samankaltaisen tai jopa saman nimen aikaisemmin rekisteröinyt yritys vaatia sinua lopettamaan loukkaavan nimen käytön. Pahimmassa tapauksessa joudut tuhoamaan kaiken mainosmateriaalin käyntikorteista lippalakkeihin ja aloittamaan markkinointityön alusta. Se jos mikä olisi turhauttavaa, eikö vain?

Voit tutkia rekisteröityjä nimiä ja tavaramerkkejä PRH:n nimipalvelussa.

Miten rekisteröidyn?

YEH:n perustamisilmoituksen tekeminen kaupparekisteriin onnistuu kätevimmin sähköisesti YTJ-palvelussa, eikä hintakaan (tällä hetkellä 60 euroa) päätä huimaa. Ilmoituksen käsittelyaika on usein pisimilläänkin vain muutama päivä.  Lue lisää YEH:n perustamisilmoituksen tekemisestä PRH:n verkkosivuilta.

Yritysmuotona osakeyhtiö

Osakeyhtiö on aina rekisteröitävä kaupparekisteriin.

Osakeyhtiön rekisteröimiseksi sinun on laadittava perustamissopimus ja yhtiöjärjestys. Riittää, että yhtiössä on vain yksi osakkeenomistaja.

Osakkeenomistajan lisäksi osakeyhtiöllä pitää kuitenkin olla hallitus, johon lain mukaan vähimmilläänkin kuuluu yksi varsinainen jäsen ja yksi varajäsen. Hallitus edustaa osakeyhtiötä. Jotta siis saat osakeyhtiön rekisteröityä, tarvitset itsesi lisäksi ainakin yhden henkilön toimimaan hallituksen varajäsenenä.

Miten rekisteröin osakeyhtiön?

Myös osakeyhtiön perustaminen ja rekisteröinti hoituvat helpoiten YTJ-palvelussa, kunhan vain tietyt edellytykset täyttyvät. Palvelu ohjaa sinua ja muodostaa samalla perustamissopimuksen ja yhtiöjärjestyksen tekemiesi valintojen perusteella. Jos kaikki on kunnossa, myös osakeyhtiö rekisteröidään parhaimmillaan vain muutamassa päivässä.

Osakeyhtiön perustaminen sähköisesti maksaa 275 euroa. Voit lukea lisää sähköisen ilmoittamisen edellytyksistä PRH:n verkkosivuilta.

Eroja velvollisuuksissa

Kaupparekisteriin tehtävistä pakollisista ilmoituksista YEH ja osakeyhtiö eroavat toisistaan ainakin tilinpäätöstietojen ja edunsaajien ilmoittamisessa.

Tilinpäätöstiedot

Osakeyhtiön on aina ilmoitettava tilinpäätöstiedot kaupparekisteriin, jokaiselta tilikaudelta. Koska vaatimus tulee laista, tästä ei voida joustaa missään tilanteessa. Edes toimimaton osakeyhtiö ei voi jättää tilinpäätösilmoitusta tekemättä.

YEH:n pitää sen sijaan tehdä tilinpäätösilmoitus vain silloin, kun toiminta on laajaa ja täyttää tietyt määrärajat.

Edunsaajatiedot

Myös tosiasiallisten edunsaajien ilmoittamisessa nämä kaksi yritysmuotoa eroavat toisistaan selkeästi: osakeyhtiön pitää tehdä edunsaajailmoitus, mutta YEH:n ei sitä tarvitse tehdä. As simple as that!

Muutoksista on ilmoitettava

Valitsetpa yritysmuodoksi sitten YEH:n tai osakeyhtiön, sinun on syytä muistaa yksi asia: Kun yritys on rekisteröity, kaikista rekisteriin merkittyjen tietojen muutoksista täytyy aina ilmoittaa kaupparekisteriin viivytyksettä.

Me PRH:ssa teemme kaikkemme, että onnistut rekisteröinneissä ja pakollisten ilmoitusten tekemisissä. Onnea matkaan yrittäjänä!

Kati Huovinen
Kirjoittaja on Patentti- ja rekisterihallituksen lakimies.