Neljä tärkeää asiaa yrittäjän työkyvyn ylläpitämiseksi
Me Vervessä teemme töitä työkyvyn tukemiseksi ja työkyvyttömyyden ehkäisemiseksi. Tavoitteenamme on auttaa asiakkaitamme saavuttamaan pidempiä ja parempia työuria. Tässä blogitekstissä pohdimme sitä, miten yrittäjä voi ylläpitää työkykyään.
Työkyvyn kivijalka on sopiva työ
Kun työhön tarvittava osaaminen on kunnossa, työn kohde tuntuu itselle tärkeältä, työssä ei tarvitse toimia omien arvojen vastaisesti ja oma toimintakyky riittää työsuoritteiden tekemiseen, ollaan hyvässä tilanteessa.
”Yrittäjyys on 24/7 tekemistä, eikä vapaapäiviä ole. Loma on vain kaunis haave, siihen ei ole varaa eikä mahdollisuutta. Yrittäjän on oltava työssä päivittäin tai vähintään aina tavoitettavissa ja saatavilla.”
Tämän yleisen ajatuskulun haluamme haastaa. Yrittäjyys vaatii kovaa työtä ja venymistä, se on totta. Lomaan, vapaapäiviin, sopivaan työmäärään ja työstä irrottautumiseen on vaikea löytää aikaa ja keinoja. Näemme, että ajan ja keinojen löytyminen on kuitenkin pitkäjänteisen yrittäjyyden elinehto. Ilman lomaa ja työstä irrottautumista ollaan äkkiä tilanteessa, jossa ajatus ei luista, työ tökkii ja sen myötä bisneskin voi lähteä sakkaamaan. Työssä uupuminen ei kosketa pelkästään työntekijöitä, myös yrittäjät voivat uupua.
Palautumisen kolme peruselementtiä
Yrittäjästä ei ole työnantaja huolehtimassa, siksi on hyvä muistuttaa kolmesta palautumisen peruselementistä.
- Lepo: Jokainen tarvitsee lepoa ja latautumista. Lepoa tarvitaan sekä työpäivään, työviikkoon että työvuoteen. Päivittäinen lepo toteutuu työtä tauottamalla. Suunnittele ja organisoi työpäiväsi etukäteen ja varaa aikaa riittäville tauoille. Työpäivän mikrotauot ja pidemmät tauot ovat tärkeitä aivoille ja ajatuksen kirkkaudelle. Vapaapäivät ja lomat, lyhyetkin, mahdollistavat pidempikestoista lepoa sekä kahden alla mainitun toteuttamista.
- Irrottautuminen: On mahdotonta olla aina tavoitettavissa ja saatavilla ja samalla säilyttää työkykyisyytensä ja työhyvinvointinsa. Jokainen tarvitsee irrottautumista ja yrittäjän on huolehdittava omasta irrottautumisestaan aktiivisesti. Ota tietoisesti hetkiä, jolloin puhelin, sähköposti ja somekanavat ovat kiinni.
- Energia ja hyvät vastavoimat: Vapaa-ajan aktiviteettien kautta saatava vastavoima työlle on oleellista. Harrasta itselle tärkeitä asioita, vietä aikaa perheen kanssa, innostu ja inspiroidu myös muusta kuin työstä.
Näistä kolmesta muodostuvat elementit, jotka auttavat palautumaan työstä. Palautuminen on elinehto työkyvyn säilyttämiselle. Keinot ovat yksinkertaisia. Usein saa huomata, että yksinkertaiset asiat ovat yllättävän vaikeita toteuttaa. Mennyt kevät on ollut poikkeuksellista aikaa koronaepidemian takia. Juuri nyt onkin erityisen tärkeää keskittyä perusasioihin ja siihen, miten voi omaa työkykyään tukea ja ylläpitää.
Voimavarojen ehtyessä ihminen yleensä laiminlyö edellä mainittuja: kiireessä ja väsyneenä tinkii työn tauottamisesta ja vapaapäivistä, koska on tunne, että niiden järjestäminen omaan viikkoon on mahdotonta. Kiireessä ja väsyneenä tulee jätettyä vapaa-ajan harrastukset ja sosiaaliset suhteet vähälle, koska voimavarat halutaan käyttää työhön. Näin tulee kaventaneeksi palautumisen mahdollisuuksiaan ja kierre kohti työkyvyn heikentymistä on vaarassa käynnistyä.
Seuraavassa tällä kanavalla julkaistavassa blogitekstissä kerrommekin vinkkejä tilanteeseen, jossa työkyky on päässyt heikentymään ja tarvitaan korjaavia toimia.
Kirjoittaja on yritysvalmentaja KK-Verve Oy:ssä.