06.11.2023 | Ani Rumpu

Näin hoidat aloittavan yrityksen kirjanpidon ja laskutuksen

Suomessa jokainen yritys on kirjanpitovelvollinen. Taloushallinto-ohjelmiston ja hyvän tilitoimiston tuella se on kuitenkin nykyään ehkä pienin uuden yrittäjän haasteista. Kirjanpidon kiemuroiden opettelua tärkeämpää on, että saat laskut hoidettua ajallaan ja pysyt kärryillä yrityksesi taloudellisesta tilanteesta. 

Hyvä taloushallinto-ohjelmisto kattaa kaiken yrityksen talouteen liittyvän laskutuksesta kirjanpitoon ja palkanlaskentaan. Yksi kattava ohjelmisto, kuten esimerkiksi Netvisor, säästää merkittävästi aikaasi ja tekee talouden hallinnasta tarkempaa. 

Ikävä kyllä moni yrittäjä hoitaa talouttaan edelleen useissa eri ohjelmistoissa. Laskut maksetaan nettipankissa, myyntilaskut luodaan yhdessä ohjelmistossa ja matkalaskut toisessa, työtunnit hyväksytään kolmannessa ohjelmistossa ja palkat maksetaan neljännessä. Yrityksen talouden seuranta on lähes mahdotonta, jos tiedot ovat levällään useissa ohjelmistoissa.

Hyvä tilitoimistokumppani auttaa sinua valitsemaan sinulle sopivan ohjelmiston ja huolehtii lakisääteiset kirjanpidon tehtävät, veroasiat ja viranomaisilmoitukset puolestasi. Hän pystyy myös neuvomaan sinua monissa yrittäjyyteen liittyvissä kysymyksissä. Tilitoimistoa valitessa kannattaa siis nähdä vaivaa, jotta löytää itselleen sopivan, osaavan kumppanin.

Rahat tilille mahdollisimman nopeasti

Yritystoiminnan alkuvaiheessa yrittäjälle tärkein talousasia on toimiva laskutus ja mahdollisimman nopea rahan kierto. Useimmissa taloushallinto-ohjelmistoissa on valmiina laskutusohjelma, jolla myyntilaskujen luonti ja lähettäminen onnistuu sähköisesti. 

Se nopeuttaa laskutusta ja myös tulojen tuloutusta. Sähköiset laskut maksetaan tutkitusti paremmin ajallaan. Lisäksi esimerkiksi Netvisorissa saatavienhallinnan ja perinnän voi automatisoida, mikä myös helpottaa arkea ja nopeuttaa rahojen kotiuttamista.

Automaatiota ohjelmistoissa on muutenkin runsaasti. Kirjanpidossa moni paljon käsityötä ja tarkastuksia vaativa tehtävä on jo automatisoitu ja esimerkiksi toistuvien ostolaskujen, kuten puhelinlaskun maksun voi automatisoida.

Nykyaikaisten ohjelmistojen mukana tulee yleensä myös mobiilisovellus, jonka avulla esimerkiksi työtuntien ja matkalaskujen kirjaaminen onnistuu nopeasti ja näppärästi paikasta riippumatta. Kuittien skannaaminen kännykällä ja tallentaminen ohjelmistoon heti ostotapahtuman jälkeen vähentää kadonneiden kuittien määrää ja nopeuttaa niin ikään matkalaskujen maksatusta.

Pysy yrityksesi ohjaksissa

Merkittävin hyöty ohjelmistosta on kuitenkin siitä saatava taloustieto, jonka avulla pysyt paremmin selvillä liiketoimintasi tärkeistä luvuista; myynneistä, kannattavuudesta, kulurakenteesta, asiakkaista jne. 

Ohjelmisto ennustaa myös tulevaa. Se kertoo sisässä olevien laskujen ja tilausten perusteella, milloin sinulla on rahaa laskujen maksuun ja milloin kassavirrassa on tulossa notkahdus. Ennakoimalla osaat reagoida etupainotteisesti mahdollisiin haasteisiin.

Taloushallinto-ohjelmisto näyttää yrittäjälle havainnollisin kaavioin, miten yrityksellä menee. Esimerkiksi Netvisorin etusivu kertoo, mitkä osto- ja myyntilaskut vaativat huomiota, paljonko yrityksellä on käyttövaroja ja miltä kassavirta näyttää. Ohjelmisto siis auttaa yrittäjää huomaamaan, mihin talousasioihin pitää kiinnittää huomiota.

Netvisor on yksi käytettävyydeltään helpoimmista, kattavista taloushallinto-ohjelmistoista. Tarjoamme uusille yrittäjille Netvisorin vuodeksi ilman kuukausimaksua. Lue lisää ja lunasta etu.

Ani Rumpu
Kirjoittaja on content specialistina Visma Solutions Oy:ssä.