26.01.2021 | Marko Tyyskä

Milloin kevytyrittäjyys on hyvä vaihtoehto?

Kenestä vain voi tulla kevytyrittäjä! Kevytyrittäjyyttä voi hyödyntää tekemällä töitä opintojen ohessa sekä kesä- tai sivutyönä. Se on erinomainen keino myös kokeilla uutta uraa tai sitä, miten oma liikeidea lähtisi rullaamaan. Itse asiassa kevytyrittäjyys on niin helppoa, että sen varaan voi rakentaa vaikka koko työuransa.

Mitä kevytyrittäjyys on? 

Kevytyrittäjänä laskutat tekemästäsi työstä ilman toiminimeä tai y-tunnusta laskutuspalvelun kautta. Kevytyrittäjäksi pääset helposti: liittyminen on helppoa ja voit aloittaa ja lopettaa, koska vain tahdot. Ideana on yrittäjämäinen työ ilman siihen liittyvää byrokratiaa. Paperityöt, kuten kirjanpito, verotus ja viranomaisilmoitukset, jäävät laskutuspalvelun hoidettavaksi.

Asiakkaan maksettua laskun laskutuspalvelu vähentää siitä verot sekä oman palkkionsa, joka on tavallisesti noin viisi prosenttia laskun loppusummasta. Netto tilitetään kevytyrittäjän tilille palkkana. Kevytyrittäjänä tehty työ on verotettavaa tuloa samalla tavalla kuin mikä tahansa ansiotulo. Jos kevytyrittäjä tienaa vuodessa (neljän kuukauden aikana) yli 8 063,57 euroa, hän on velvollinen eläkelain (YEL) mukaiseen eläkevakuutukseen.

Kenelle kevytyrittäjyys sopii?

Kevytyrittäjyys toimii sivutyön mahdollistajana tai kevyenä askeleena kohti omaa yritystoimintaa.

Voit esimerkiksi kokeilla, lähtisikö liikeideasi pyörimään ennen varsinaisen toiminimen perustamista. Monet hyödyntävät laskutuspalvelua tehdäkseen sivubisnestä opiskelujen tai päivätyön ohessa joko keikkaluonteisesti tai aivan vakituisesti.

Kevytyrittäjien joukossa on yhä enenevissä määrin myös heitä, jotka työllistävät täysin itsensä kevytyrittäjinä. He eivät niinkään haaveile yrittäjyydestä vaan arvostavat laskutuksen ja palkanmaksun sujuvuutta sekä kevytyrittäjyyden helppoutta. He saattavat työskennellä yhtä aikaa useammalle toimeksiantajalle vaihtelevissa jaksoissa.

Työ, jota kevytyrittäjä tekee, voi olla siivousta, rakentamista, kirjoittamista, valokuvausta, musiikkikeikkoja ja melkein mitä vain. Kevytyrittäjissä on paljon eri ammattialojen taitajia.

Asian voi selittää myös niin, että sinulla on jokin taito, johon olet saanut koulutuksen tai jota olet tehnyt työksesi tai harrastanut. Tiedät muutamia tuttuja, yrityksiä tai muita kontakteja, joille olisi hyötyä osaamisestasi. Kukaan ei kuitenkaan pysty ottamaan sinua työsuhteeseen tai et halua mennä töihin vain yhdelle työnantajalle. Tällöin sinun kannattaisi ryhtyä esimerkiksi kevytyrittäjäksi ja myydä omaa osaamistasi.

Mihin kevytyrittäjyyttä voi hyödyntää?

Kevytyrittäjyys on riskitöntä. Se ei vaadi alkupääomaa, ei kokemusta tai syvää ymmärrystä yrittäjyydestä. Jos oma kevytyrittäjyys tyssää syyhyn tai toiseen, kevytyrittäjyyden voi lopettaa ilman erillistä ilmoitusta tai kuluja. Jos taas toiminta osoittautuu kannattavaksi, laskutuspalvelu auttaa ja neuvoo usein myös oman toiminimen perustamisessa, esimerkiksi Omapaja toimii näin. Kevytyrittäjyys sopii monenlaiseen tilanteeseen ja monelle eri alalle. Hieno mahdollisuus on myös se, että kevytyrittäjänä voi yhdistää eri alojen palveluja: yksi ja sama henkilö voi ottaa vastaan töitä esimerkiksi sekä rakennusalalta että media- ja viihdealalta.

Marko Tyyskä
Kirjoittaja on laskutuspalvelua tarjoavan Omapaja Oy:n toimitusjohtaja.