22.05.2024 | Sonja Strömberg

Miksi minun pitäisi ymmärtää yritykseni taloutta?

Eivätkö kirjanpitäjät ja konsultit ole sitä varten, että he huolehtivat yritykseni talouden seuraamisesta? Asiantuntijoiden apuun kannattaa aina luottaa, mutta yrittäjän kannattaa opetella ymmärtämään yrityksen talouden tunnusluvut ja niiden merkitys yrityksen kannattavuuteen.

Ennakointi ja suunnittelu auttavat estämään vaikeudet

Yrityksesi voi välttää talousvaikeudet pitämällä huolta kannattavuudestaan, tunnistamalla vaaran merkit ajoissa ja varautumalla eri tilanteisiin.​ Yrittäjällä on vastuu ymmärtää yrityksensä taloutta ja sen tunnuslukuja: niiden pohtimista ei kannata ulkoistaa kokonaan tilitoimistolle. ​Rakenna yritystäsi kannattavaksi jo perustamisesta lähtien tarkalla taloussuunnittelulla ja hinnoittelulla. ​Varmista, että kassavirta pysyy pääsääntöisesti positiivisena ja tee kassavirtalaskelmia säännöllisesti.

Mitä aikaisemmassa vaiheessa yrityksen mahdolliset talous- ja maksuvaikeudet havaitaan, sitä enemmän ja helpompia toimenpiteitä on käytettävissä niiden korjaamiseen.

Yrityksen talouden laskelmat ja suunnitelmat

Esimerkkejä tärkeistä talouden peruslaskelmista: 

  • tuloslaskelma kertoo esimerkiksi nykyisen tilikauden tulot, kirjanpidossa vähennetyt menot ja tuloksen ennakkoveron seuraamista varten
  • tase kertoo, mikä yrityksesi varallisuus ja pääoma on tietyllä hetkellä
  • viikoittainen kassavirtalaskelma kertoo, kuinka paljon yritykseesi tulee rahaa sisään ja kuinka paljon sitä lähtee ulos.

Uusyrityskeskuksen sivulta löydät maksuttomat laskelmapohjat. Apua laskelmien tekemiseen ja tulkitsemiseen saat esimerkiksi omalta kirjanpitäjältäsi ja alueen uusyrityskeskuksesta. Tutustu myös Yrityksen talousvaikeudet ja niiden ehkäisy -oppaaseen Suomi.fi:ssä.

Hae apua asiantuntijalta ajoissa

Mikäli yrityksesi on vaarassa ajautua talousvaikeuksiin, hae apua asiantuntijalta. Yrittäjän talousavun neuvojat ovat yrityksen talouden asiantuntijoita, ja palvelu on maksuton ja luottamuksellinen. Palvelua koordinoi työ- ja elinkeinoministeriön ohjaama TE-asiakaspalvelukeskus.

Yrittäjän talousapu -neuvontapalvelu:

  • suomeksi ma–pe klo 9–16.15 numerossa 0295 024 880 (pvm/mpm)
  • ruotsiksi to klo 9–16.15 numerossa 0295 024 881
  • englanniksi ma–pe klo 9–16.15 numerossa 0295 024 882
  • yrittajantalousapu.fi

Sonja Strömberg
Kirjoittaja toimii viestintäasiantuntijana työ- ja elinkeinohallinnon asiakaspalvelukeskuksessa