13.07.2020 | Merja Jokinen

Maailma muuttui – niin myös Yrittäjäkassan nimi

Aika lailla on maailma saatu sekaiseksi tämän kevään aikana. Olemme itse kukin joutuneet pohtiman arvojamme ja mikä meille on tärkeää. Moni yrittäjä on huomannut, että yritystoiminnan menestyminen ei ole vain hänestä itsestään kiinni, vaan ulkoisilla seikoilla on aivan valtava merkitys. Luovuus, uusiutumiskyky ja digitaalisuus ovat olleet keskeisiä edellytyksiä menestymiseen.

Tukimuotojen avulla on vältytty pahimmalta

Yrittäjät ovat tarvinneet myös apua ja neuvoja. Maan hallitus rustasi erilaisia yritystukia ja sosiaalietuuksia nopealla aikataululla, ja monen yrittäjän toimeentulo on saatu näillä pelastettua. Törmäsimme toki melkoiseen tukiviidakkoon, jota vielä heinäkuunkin alussa on säädetty, joten yrittäjien neuvontaorganisaatioilla on ollut tärkeä rooli tiedon välityksessä yrittäjille.

Yrittäjän Työttömyyskassassa odotimme valtavaa asiakasvirtaa ja elimme pelonsekaisissa tunnelmissa mahdollisista konkursseista. Tukimuotojen avulla pahimmalta on vältytty. Myöskään Yrittäjäkassaan ei ole tullut mittavia asiakasvirtoja, koska yrittäjille mahdollistui työmarkkinatuen saaminen ilman, että yritystoimintaa edellytetään lopetettavaksi. Tuen saaminen jatkuu vuoden loppuun, ja toivotaan että työmarkkinat palautuvat ennalleen, jotta yritystoiminnat kantavat siitä eteenpäin.

Työttömyysvakuutus on vakuutus itsensä varalle

Moni yrittäjä on samalla huomannut työttömyysvakuutuksen tärkeyden. Näin yllättävä episodi on osoittanut, että ensinnäkin olisi hyvä olla pientä puskuria, mutta toisaalta on hyvä varmistaa oma ja perheen toimeentulo yllättävässä tilanteessa. Työttömyysvakuutus on vakuutus itsensä varalle, kun moni yritystoimintaan liittyvä vakuutus on sidoksissa yritykseen.

Tekemämme tutkimuksen mukaan moni yrittäjä ajattelee, että kun kerran yrittäjäksi ryhtyy, niin silloin siirtyy omasta tahdostaan sosiaaliturvan ulkopuolelle ja on itse vastuussa omasta toimeentulostaan. Kuulemme myös edelleen, että ”yrittäjällä ei ole mitään sosiaaliturvaa” -kommentteja. Viimeistään nyt on hyvä rimpuilla irti näistä pinttyneistä mielikuvista ja päivävastoin korostaa, että jos suinkin yritysidean poikasta mielessä pyörii, niin rohkeasti kokeilemaan. Vakuutuksilla varmistetaan, että jos homma ei onnistukaan, niin toimeentulo on turvattu. On tärkeää ainakin selvittää oma tilanteensa ja järjestelmien toimintatavat.

Yrittäjäkassassa on noin 30 000 jäsentä, joista 3 prosentille maksetaan ansiopäivärahaa kuukausittain. Koko kalenterivuoden aikana etuuksia maksetaan noin 2000 yrittäjälle.

Uusi nimi, uusi ilme, samat hyvät palvelut

Yrittäjäkassan nimi muuttui kesäkuun alussa. Olimme Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa SYT, mutta muutoksen myötä Yrittäjän Työttömyyskassa. Viime vuoden vaihteessa toinen yrittäjäkassa AYT sulautui SYT:iin, ja nyt on saatu hyvin keskitettyä yrittäjäasiat yhteen kassaan. Samaan aikaan teemme 25-vuotta täytettyämme kevyttä ulkoasu-uudistusta, ja syyskuussa julkaisemme uudennäköiset kotisivut, esitteet ja muun materiaalin. Vaikka nimi ja verkko-osoite muuttuvat, niin varmistamme että vanhatkin toimivat edelleen.

Tervetuloa tutustumaan Yrittäjäkassan toimintaan, edelleenkin syt.fi -verkko-osoitteella.

Kirjoittaja on Yrittäjän Työttömyyskassan kassanjohtaja.