06.10.2020 | Susanna Kallama

Kunnon sparraus alussa antaa kallion kasvulle

Yrittäjyydessä ja yritystoiminnan suunnittelusta pitää paikkansa vanha, ehkä vähän tylsäkin totuus: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Yrittäjäksi ryhtyminen on iso askel ja vaikka kokeilemalla oppii paljon, ei yritystä kannata perustaa testilaboratorioksi. Liikeidea on järkevää kirkastaa ja kannattavuus pitää laskea huolella heti alussa.

Juuri tässä Uusyrityskeskukset auttavat.

Silloinkin, kun tavoitteena on voimakas kasvu ja idea tuntuu skaalautuvan vaivatta, pitää yrityksellä olla kirkas ansaintalogiikka. Kuka on valmis maksamaan tästä? Kuinka syntyy myynti, joka tekee yrityksestä kannattavan? Tästä syntyy yritykselle kallio, jolle kasvu on luontevaa rakentaa.

Uusyrityskeskuksen palvelun ytimessä on alkavan ja yritystoiminnan alkuvaiheessa olevan yrittäjän sparraaminen. Palvelumme perustuu aina henkilökohtaiseen tapaamiseen joko etänä tai kasvokkain. Se on maksutonta ja luottamuksellista. Yhdessä yritysneuvojan kanssa mietitään juuri sinun yrityksesi asioita ja juuri sinun tai tiimisi tilannetta.

Yritysneuvoja ei ”tiedä”, mistä ideasta tai yrityksestä kasvaa menestys, mutta hän osaa kysyä vaikeita kysymyksiä ja näkee tilanteesi ulkopuolisen silmin. Nämä kysymykset auttavat terävöittämään omaa ajattelua. Ja myös päättämään, kantaako oma yritysidea yritykseksi.

Uusyrityskeskus-verkosto palvelee vuosittain noin 15 000 yrittäjyyttä suunnittelevaa henkilöä. Heistä noin puolet päättää perustaa yrityksen. Osa testaa yrittäjämäistä työtä esimerkiksi kevytyrittäjyyspalveluiden kautta, jatkaa vielä idean kehittämistä tai päättää, että yrittäjyys ei ole hänen juttunsa.

Tutkimuksen mukaan alkuvaiheen sparrauksella on vahva vaikutus. Uusyrityskeskusten kautta perustetuista yrityksistä 80 prosenttia toimii viiden vuoden kuluttua, kun keskimäärin kaikista yrityksistä viiden vuoden kuluttua toiminnassa on noin 50 prosenttia. Ero on niin suuri, että vaikuttavuus on selvä.

Uskallankin antaa vinkin – hyödynnä rohkeasti tarjolla olevat palvelut. Tutustu oman alueesi Uusyrityskeskuksen palveluihin ja hae myös rohkeasti KasvuOpenin Kasvupoluille. Sparraus kannattaa!

Kirjoittaja on Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja.