Kuvassa on vuorenhuippu, taustalla pilviä ja auringonnousu.
20.05.2021 | Juha Vastamäki

Huipulta on hyvä aloittaa – franchisingilla

Onko sinulla kova into yrittää, mutta riskinotto mietityttää eikä se oma huippuliikeidea vain tunnu syntyvän? Oletko haaveillut yrityksestä, jolla on maailmanluokan brändi, jonka kaikki tuntevat ja jolla on satoja tai vaikka tuhansia yksiköitä ympäri maailman tai vähintään eri puolilla Suomea? Tuntuuko, että olet väärällä alalla ja haluaisit tehdä jotain ihan muuta?

Valmiiseen pöytään

Ei hätää – franchisingista löytyy ratkaisu! Joku, eli franchise-antaja, ketju, on jo tehnyt valmiiksi mittavan kehitystyön ja testannut liikeidean. Liikeideaa on voitu kehittää ja hioa vuosia, jopa vuosikymmeniä. Tällöin ovat usein väistämättömät ja kalliitkin virheet jo tehty ja taklattu puolestasi. Pääset valmiiseen pöytään: saat käyttöösi liikeidean, toimintakonseptin ja brändin, jonka asiakkaat jo tuntevat.

Liikepaikka, tavarantoimittajat, markkinointi, kirjanpito apua!

Ja apuahan löytyy.

Liikepaikka-asioissa tunnettu brändi auttaa pääsemään niille parhaille paikoille, jotka eivät välttämättä edes ehdi vapaille markkinoille asti.

Hyvien ja luotettavien hankintakanavien ja yhteistyökumppaneiden löytäminen vie paljon aikaa ja voimavaroja. Osto- ja muut ehdotkaan eivät ehkä ole kovin edullisia yksittäiselle yrittäjälle. Ketjun yhteisvolyymin turvin yhteistyökumppanit kuitenkin kilpailutetaan parhaiden ehtojen saamiseksi. Toimivat verkostot kuuluvat keskeisesti ketjun franchising-pakettiin.

Franchising-ketjussa yhteismarkkinointi sekä konseptiin kuuluva markkinoinnin ohjeistus helpottavat markkinoinnin suunnittelua ja toteutusta. Logokin on jo valmiina. Franchising-ketjun yrittäjänä onnistuu myös pääsy valtamedioihin ja parhaimmillaan näkyvyyttä saa vaikkapa valtakunnan tv:ssä prime-time aikaan.

Franchising-ketjun tuki ja muun muassa ketjun vertailukelpoinen raportointi auttavat myös taloushallinnon asioiden haltuunotossa, jos esimerkiksi kirjanpito tuntuu alkuun liian haastavalta.

Intoa, muttei osaamista

Onko unelmasi oma kahvila, mutta alan kokemus puuttuu? Franchising sopii hyvin uranvaihtajalle, sillä ketjut kouluttavat yrittäjänsä alkuun ja myös jatkossa. Valinnanvaraakin löytyy kymmeniltä eri toimialoilta. Tärkeänä verkostona ovat myös ketjun muut yrittäjät. Aina voi kilauttaa kaverille, mikäli joku asia yrittäjän arjessa askarruttaa.

Sano franchising, kun haluat hyvää

Franchisingissa pääset siis nauttimaan ison yrityksen eduista heti alkumetreiltä. Ennen kaikkea toiminta on testattu ja sitä kehitetään jatkuvasti koko ketjun resursseilla, jotta kilpailukyky säilyy myös tulevaisuudessa.

Juha Vastamäki
Kirjoittaja on Suomen Franchising-Yhdistys ry:n toiminnanjohtaja.