Hinnoittele oikein ja varmista oma hyvinvointisi – viisi vinkkiä hinnoitteluun
Yrittäjyyteen kuuluu vapaus ja vastuu. Tutkimusten mukaan yrittäjän vapaus on se tärkein syy, miksi yrittäjäksi ryhdytään. Vapaus tuo mukanaan vastuun. Ensimmäinen vastuu on huolehtia omasta toimeentulosta, eläkkeestä ja sosiaaliturvasta. Tuntipalkka työstä ei riitä vaan pitää huomioida myös omat lomat, sairaslomat, vanhempainvapaat tai mahdolliset yllätykset, kuten töiden väheneminen tai väliaikainen työkyvyttömyys.
Hinnoittelu on monelle yrittäjälle yllättävän vaikeaa. Tuotteen tai palvelun oikean hinnan löytämiseen kannattaa siis käyttää aikaa ja vaivaa. Erityisesti viimeaikaisten tilastojen mukaan naisten pitäisi tarkistaa hinnoitteluaan. Yrittäjägallupin mukaan alle 2 000 euroa tienaavia naisyrittäjiä on 40 %, kun vastaava luku miehillä on 25 %. Hyvin toimeentulevat yrittäjät ovat myös useimmiten miehiä. Yli 4 000 euroa tienaavia yrittäjämiehiä on 37 %, kun vastaavasti hyvin toimeentulevia naisyrittäjiä on 17 %.
Myös laskutuspalveluyrityksen tekemän selvityksen mukaan freelancer-naisen euro on 83 senttiä. Mieskevytyrittäjien laskuttama keskituntihinta on 29,11 ja naisten vastaava laskutushinta 24,25 euroa.
Huomioi nämä viisi vinkkiä, kun hinnoittelet:
1. Seuraa omaa työaikaasi ja laske tuntipalkkasi säännöllisesti
Jos jatkuvasti huomaat, että tuntipalkkasi on huonompi kuin alan työntekijöillä, niin jossain on vikaa. Tai sitten yritystoiminta on harrastuksesi. Joskus on myös osattava viheltää peli poikki. Jos jatkuvasti elät toimeentulon rajamailla, niin silloin pitää pystyä tekemään myös vaikeita päätöksiä, kuten yritystoiminnan lopettaminen.
2. Ota jo hinnoitellessasi alennukset huomioon
Päätä etukäteen annatko alennuksia vai onko tuotteesi tai palvelusi niin laadukas, ettei sinun tarvitse antaa alennuksia. Valmistaudu perustelemaan hintatasosi ja olemaan kilpailijoita parempi.
3. Kokeile ja testaa
Yrittäminen on monesti kantapään kautta oppimista. Jos ajanvarauskalenterisi on jatkuvasti ylitäysi tai myyt ei-oota, niin olisiko aika kokeilla korkeampia hintoja.
4. Nosta hintaa vuosittain
On helpompi nostaa hintaa eurolla vuosittain kuin kymmenellä eurolla kerralla.
Yrittäjän omat kulut nousevat yleensä vuosittain ja palkkoja tarkistetaan säännöllisin väliajoin. Siksi myös yrittäjän oman tuotteen tai palvelun hintaa on tarkistettava säännöllisesti. Pieni korotus ei ärsytä asiakkaita niin paljon kuin roima kertakorotus.
5. Jousta hintaa kysynnän mukaan
Muun muassa hotellit ja lentoyhtiöt hinnoittelevat voimakkaasti kysynnän mukaan. Kun asiakas pyytää tuottamaan palvelun normaalia nopeamman aikataulun mukaan, niin huomioi se hinnoittelussa. Ylitöistä ja vapaapäivien uhraamisesta saa työntekijäkin korotettua palkkaa.
Kaikkein tärkein neuvo yrittäjälle on: hyödynnä tilitoimiston palvelut. Pyydä apua budjetin laadintaan ja raporttien seurantaan. Vaadi palvelua ja hyödynnä talousalan osaajat. Tilitoimisto tekee töitä sinulle ja heidän työnsä tarkoitus on auttaa yrittäjää menestymään.
Hyödynnä myös kollegayrittäjät. Kokenut ja menestynyt yrittäjä neuvoo ja tukee usein mielellään aloittavaa yrittäjää.
Carita Orlando
Kirjoittaja on Suomen Yrittäjänaiset ry:n toimitusjohtaja.