Menestyvä yrittäjä syttyy myynnistä
Autoja koko ikänsä harrastanut Rasmus Lönnqvist (kuvassa vasemmalla) aloitti autojen myymisen sivutoimisena yrittäjänä opintojen ja päivätyön ohella. Kun liikeidea oli todettu toimivaksi, oli helppo siirtyä päätoimiseksi yrittäjäksi.
Myynti tuntuu kilpailulta
Rasmus innostui myyntityöstä jo alakouluikäisenä myydessään joululehtiä synnyinkaupungissaan Hangossa. Myyminen tuntui kilpailulta: mitä enemmän myi, sitä korkeammalle tasolle pääsi myyntiprovisioissa. Myös ihmisten kanssa asioiminen tuntui mukavalta.
Nyt, parikymmentä vuotta myöhemmin omassa yrityksessä, myyntityö on edelleen Rasmukselle kilpailua ja kohtaamisia. Joka vuosi on tavoitteena myydä enemmän ja palvella paremmin kuin edellisenä vuonna. Hän nauttii tyytyväisyydestä asiakkaan kasvoilla, kun tämä saa uuden auton avaimet käsiinsä.
Harrastuksesta bisnestä
Peruskoulun jälkeen Rasmus opiskeli ensin merkonomiksi ja sitten tradenomiksi. Viimeisimpänä hän on suorittanut kauppatieteiden opinnot Vaasan yliopistossa. Opintojen rinnalla oli koko ajan töitä, ensin urheilumyymälässä ja sen jälkeen pankissa.
Yrittäjyys tuli mukaan kuvaan yliopistoaikana, kun Rasmus perusti osakeyhtiön ja alkoi myydä Ruotsista tuotuja autoja sivutoimisesti iltaisin ja viikonloppuisin. Autot olivat olleet jo pitkään miehen harrastuksena ja työskentely niiden parissa innosti. Sivutoimiyrittäjänä Rasmuksella oli kerrallaan pari autoa myytävänä sekä varasto, jota hän vuokrasi.
Parin vuoden jälkeen alkoi olla selvää, että liiketoiminta oli kannattaa ja sen voisi turvallisin mielin laajentaa päätoimiseksi.
”En näe riskiä”
Rasmuksesta tuli päätoiminen yrittäjä vuonna 2016. Tällä hetkellä hänellä on iso toimitila, 80 autoa, toimipiste Vaasassa ja Helsingissä sekä kaksi palkattua työntekijää. Hänen yrityksensä Prestige Car Center Oy tarjoaa autoja, rahoitusta, takuita sekä rahoitusleasingia. Palveluvalikoimassa on myös rengassäilytys-, pesu- ja vahauspalvelut.
Yritys on ollut vahvassa kasvussa ja vuonna 2020 se pääsi 181. sijalle Financial Timesin listauksessa tuhannesta nopeimmin kasvavasta eurooppalaisesta yrityksestä.
Yrittäjyyden riskit ovat nyt huomattavasti suuremmat kuin sivutoimisena, mutta se ei pelota yrittäjää.
– En näe riskiä. Tiedän, että automme ovat hyviä ja hyvin huollettuja. Ja ei kai yrittäjänä voisi olla, jos pelkäisi riskejä.
Rasmus kuitenkin myöntää, että ei ehkä olisi nyt kokopäiväisenä yrittäjänä, jos ei olisi ensin saanut vahvistusta liikeidealleen sivutoimisena.
– Olisihan se ollut huomattavasti vaikeampaa lähteä suoraan hyvästä työstä päätoimiseksi yrittäjäksi.
Yrittäjämäinen luonne
Rasmus ei koskaan erityisemmin haaveillut yrittäjyydestä. On kuitenkin helppo nähdä, miksi hänestä tuli yrittäjä.
– Olen sellainen tyyppi, jolla täytyy olla koko ajan tekemistä ja teen paljon töitä. Totesin, että jos on aikaansaava ja tuottelias, on fiksumpaa olla yrittäjänä, koska silloin tekee kaiken työn itselleen. Huomasin myös, että tykkään tehdä itse päätöksiä.
Starttirahaa hakiessaan Rasmus oli asiakkaana Vaasan seudun Uusyrityskeskus Startiassa. Startian johtaja Tommi Virkama (kuvassa oikealla) pitää miestä esimerkillisenä yrittäjäluonteena.
– Rasmus on palvelualtis ja pyrkii kehittämään liiketoimintaansa kaiken aikaa. Hän on hyvä esimerkki siitä, että varsinkin palvelualan yrittäjyydessä persoona on tärkeässä roolissa. Yrityksen perustaminen on aika helppoa, mutta yrittäjä tyyppinä usein määrittää sen, miten yritys kehittyy ja menestyy, Virkama toteaa.