Määrätietoisesti unen ammattilaiseksi
Hyppy tuntemattomaan kannatti, sillä Uniaika on uudistanut ja monipuolistanut alan palveluita tarjoamalla unenhoitopalveluita myös ilman lähetettä tai jonoja.
Sari Kapanen on kokenut unen ammattilainen, mutta yrittäjä hänestä syntyi tarpeen kautta.
– Työskentelin 11 vuotta uniapneapotilaiden parissa KYS:n keuhkoklinikalla ja huomasin, ettei heidän hoitopolkunsa ollut optimaalinen. Olin ollut pitkään kiinnostunut unesta, väsymyksestä ja vireydestä, joten kouluttauduin uni- ja uniapneahoitajaksi. Ajattelin, että uudella osaamisellani voisin tarjota palveluja tälle ryhmälle. Oman motivaation ja tarpeen lisäksi markkinoiden tarve sinetöi päätöksen lähteä yrittäjäksi, Sari kertoo.
Kysyntä uniohjauspalveluille räjähtikin käsiin sattumalta samanaikaisesti syntyneen julkisuusbuustin myötä, kun uniapneasta alettiin puhua enemmän. Uniaika tarjoaa tällä hetkellä matalla kynnyksellä unenhuollon palveluita yksityishenkilöille ja ryhmille. Asiakkaita Sarille tulee suoraan, sekä lähetteellä työterveyshuollosta tai yksityiseltä sektorilta. Uniaika on myös ainoa tiedossa oleva etävastaanottoihin erikoistunut uniklinikka Suomessa.
Hyppy tuntemattomaan
Uusyrityskeskus auttoi Saria näkemään polun yrittäjyyteen mahdollisena. Kyseessä oli todellinen hyppy syvään päähän, sillä aiempaa yrittäjäkokemusta hänellä ei ollut. Hän myös päätti heti luopua päivätyöstään.
Tarja Pöyhönen Kuopion seudun Uusyrityskeskuksesta kiittelee Saria tämän määrätietoisuudesta yritystä perustettaessa. Yleensä ottaen hän toteaa, että yrittäjyyttä suunnittelevan kannattaa olla ennen irtisanoutumista yritysneuvojaan yhteydessä, jotta asiat tulee tehtyä varmasti oikeassa järjestyksessä esimerkiksi starttirahan ja muun rahoituksen varmistamiseksi.
Sari kertoo kokeneensa myös tärkeänä tukena sen, että kannustus lähteä yrittämään tuli ammattilaiselta. Hän päätyi hakemaan TE-keskuksen yrittäjyyskoulutukseen Uusyrityskeskuksen vinkistä.
Itsensä kehittäminen tärkeää
Sarin tärkeä oppi yrittäjyyspolulla on ollut epävarmuuksien kestäminen ja epämukavuusalueelle meno. Hän on kouluttautunut jatkuvasti lisää, ja tällä hetkelläkin hänellä on meneillään psykoterapeutin opinnot. Sari ja Tarja kannustavatkin kaikkia yrittäjiä jatkuvaan oman osaamisen päivittämiseen ja lisäkouluttautumiseen.
– Lähtökohtaisesti kaikille yrityksen perustajille suositellaan osallistumista johonkin yrittäjäkoulutukseen. Koulutuksessa kehitetään omaa liikeideaa liiketoimintasuunnitelmaksi, kartoitetaan markkinat ja kilpailutilanne, tehdään hinnoittelua ja suunnitellaan markkinoille menoa. Siellä saa kokonaisvaltaisen kuvan yrityksen perustamisesta ja liiketoiminnan alkuaskeleista, Tarja sanoo.
Loppu on kiinni vain rohkeudesta.
– Yritystoiminnan kirkkain fokus tarkentuu, kun lähtee vaan tekemään! Fokus voi myös muuttua, ja sellaista uutta liiketoimintaa syntyä, jota ei aluksi edes ole ajatellut, Sari kannustaa.