Verovapaat työsuhde-edut pienyritykselle – näin saat kaiken hyödyn irti
Aloittavissa ja pienissä yrityksissä työhyvinvoinnin edistäminen jää helposti toisarvoiseksi seikaksi – niin työntekijöillä kuin yrittäjällä itsellään. Kiireessä tehdä asiakkaalle luvatut työt kuntoon ajallaan ja pitäessä huolta yrityksen kassavirrassa, ei oman tai työkaverin työssä jaksamisen kuuntelulle jää juuri aikaa. Miksi kuitenkin työhyvinvointiin panostaminen ja verovapaiden työsuhde-etujen hyödyntäminen ovat juuri uus- ja pienyrityksille yksi kannattavimmista investoinneista?
Pandemian jälkeinen maailma, hybridityön haasteet, mielenterveysongelmat, työvoimapula ja lisääntynyt työkuorma ovat tämän vuosikymmenen polttavimpia teemoja työelämässä. Jokainen johtaja ja yrityksen suuntaa luotsaava on joutunut pohtimaan keinoja erilaisten työkykyhaasteiden ja yrityksen kannattavuutta uhkaavien tekijöiden selättämiseksi – toimialaan tai yrityksen kokoon katsomatta.
Hyvinvoiva työntekijä on näyttänyt arvonsa yrityksen menestyksessä. Siksi erilaisten työkykyä ja työhyvinvointia tukevien etujen tarjoaminen työntekijöille on erityisesti viime vuosina kasvattanut suosiotaan kotimaan yrityksissä.
Myös hyvinvointialan yrittäjä Joni Jaakkola on ottanut yrityksessään Smartumin liikunta- ja kulttuuriedun käyttöön oman ja työntekijöidensä työssä jaksamisen tueksi. Itse hyvinvointivalmennusten lisäksi oman yrityksen perustaminen ja johtaminen on opettanut Jaakkolalle, että unelmat yrityksen kasvusta ja menestyksestä toteutuvat vain, kun työntekijät ja yrittäjä itse voivat hyvin.
Sairauspoissaolojen ja irtisanoutumisten vähentäminen näkyy positiivisesti pienyrityksen tuloksessa
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet, mielenterveysongelmat ja erilaiset flunssataudit koettelevat tänä päivänä jokaisen yrityksen arkea. Sairauspoissaolot lisäävät työntekijöiden työkuormaa ja kiirettä ja heikentävät elämänlaatua. Yrittäjille ne taas aiheuttavat ylimääräisiä lisäkustannuksia ja päänvaivaa. Varsinkin pienessä yrityksessä jo pelkästään yksi sairauspoissaolopäivä ja se, ettei työntekijä pääse tekemään tuottavaa työtä, on merkittävä taloudellinen isku.
Hyvinvoiva työntekijä näyttää positiivisen vaikutuksensa yrityksen menestyksessä. Esimerkiksi Työterveyslaitoksen tekemän arvion mukaan yksi työhyvinvointiin sijoitettu euro tuottaa jopa kuusi euroa takaisin.
Jaakkolan mukaan hyvinvointiin panostaminen koskee myös itse yrittäjää, jonka pöydälle loppujen lopuksi päätyvät yrityksen menestyksen kannalta kaikista tärkeimmät päätökset.
“Jos päätökset hoidetaan huonosti tai ne jäävät kokonaan hoitamatta, niin harvoin siitä seuraa yritykselle mitään hyvää”, Jaakkola toteaa.
Sairauspoissaolojen lisäksi kotimaata koetteleva osaajapula näkyy omalta osaltaan suurena uhkana pienyritysten arjessa. Yksikin irtisanoutuminen pienyrityksessä lisää sairauspoissaolon lailla muiden työntekijöiden hartioille kaatuvaa työkuormaa ja kiirettä. Yrittäjälle uuden osaajan rekrytointi ja perehdyttäminen merkitsee puolestaan menetettyä aikaa itse tuottavasta työstä.
Esimerkiksi Jaakkolan yrityksessä osaavista tekijöistä kiinnipitäminen on koko liiketoiminnan yksi kantavista kulmakivistä.
“Haluan, että ihmiset voivat hyvin jo pelkästään sen takia, että yrityksessäni on tosi fiksuja ja raudanlujia ammattilaisia töissä. He löytäisivät huomenna uuden työpaikan, jos he haluaisivat. Haluan pitää kiinni siitä, että kun he päivän päätteeksi lähtevät kotiin, niin he tulevat myös huomenna takaisin”, Jaakkola kertoo.
Työsuhde-edut tuovat helppoja säästöjä yrittäjän ja työntekijän arkeen
Sairauspoissaoloja ennaltaehkäisevän vaikutuksensa lisäksi työsuhde-edut ovat tarkoitettu säästämään yrittäjän aikaa tarjoamalla työntekijöille laajan käyttöpaikkaverkoston ja helposti tarjottavan rahallisen tuen oman hyvinvoinnin edistämiseen työssä ja vapaalla.
Työsuhde-eduissa kiteytyy myös kustannustehokkuus, sillä kaikki edut ovat joko kokonaan tai osittain verovapaita. Esimerkiksi suosittu liikunta- ja kulttuurietu on täysin verovapaata jopa 400 euroon asti yhtä työntekijää kohden vuodessa.
Jaakkola näkee Smartumin työsuhde-edut kannattavana investointina, jota hän suosittelee jokaiselle pienyrittäjälle.
“Taloudellisesti Smartumin työsuhde-etujen tarjoaminen työntekijöille on tosi fiksua. Kun annan työntekijälle 400 eurolla hyvinvointietuja, niin siitä ei koidu työntekijöille minkään näköisiä veroseuraamuksia ja saan yrittäjänä vähennettyä edut yrityksen tuloverotuksessa.“
Jos kiinnostuit kuulemaan, kuinka Smartumin työsuhde-edut ovat toimineet Joni Jaakkolan yrityksessä, tai haluat tutustua tarkemmin etujen verotukseen, kurkkaa lisätietoja Smartumin verkkosivuilta. Voit samalla helposti tilata kaikki Smartumin edut oman yrityksesi käyttöön suoraan verkosta!
Sonja Siekkinen
Kirjoittaja on Content Specialistina Smartum Oy:ssä.