Turvallisuutta kustannustehokkaasti
Ajatuksia kuinka palvelu voidaan toteuttaa turvallisesti alusta alkaen
Yrityksen perustaminen on parhaimmillaan unelmien toteuttamista ja pahimmillaan painajaista. Vastuut ja velvollisuudet voivat nujertaa tai sitten oikein ymmärrettynä niistä tulee uudelle yrittäjälle voimavara ja punainen lanka. Turvallisuus on merkittävä osa yrityksen toimintaa ja sen jatkuvuuden varmistamista. Alle on kuvattu viisi vinkkiä, joiden avulla aloittava yritys osaa huomioida turvallisuusasiat kustannustehokkaasti.
1. Tunne lainsäädäntö
Tärkein asia on tietää, mikä lainsäädäntö koskee omaa yritystä. Pelastuslaki koskee mm. kiinteistöjen poistumisturvallisuutta, työsuojeluun liittyvä lainsäädäntö työnantajia ja liikunta- tai elämyspalvelujen tarjoajaa kuluttajaturvallisuuslaki. Ota siis kuppi kahvia, istu alas ja selaa Internetin ihmeellistä maailmaa. Ilman lainsäädännön tietämystä ei yritys voi tietää velvollisuuksiaan.
2. Mieti riskit
Jotta yritys ja sen toiminta olisi turvallista henkilöstölle ja asiakkaille, on tiedostettava, ettei ilman riskinarviointia tehdä muuta kuin kuljeta säkki päässä näkemättä mitään. Aloita siis ottamalla eteesi kynä ja paperi, viereesi henkilöstö, yhtiökumppani, perheenjäsen tai ystävä sekä paljon kahvia ja suklaata. Istukaa ja miettikää mitä yrityksen palvelussa voi tapahtua, ihan kaikki pienistä paperiviiltohaavoista aina kuolemaan ja massiiviseen tulipaloon asti. Mielikuvitus saa laukata ja kirjoittakaa hulluimmatkin ajatukset ylös, koska maailma on opettanut, että mitä tahansa voi sattua.
3. Tee kirjallinen suunnitelma
Kirjallisella suunnitelmalla tarkoitetaan turvallisuussuunnitelmaa, joka voi pitää sisällään esimerkiksi turvallisuusasiakirjan ja pelastussuunnitelman. Suunnitelman virallista nimeä ja muotoseikkoja tärkeämpi on sisältö. Se on yrityksen punainen lanka kaikkeen turvallisuuteen. Kirjoita suunnitelmaan ensimmäiseksi mitä yritys tekee ja missä se sitä tekee. Sitten kirjoita kaikki ne riskit ja mieti, miten niitä voisi ennaltaehkäistä. Kuvaile suunnitelmassa myös millä tavalla yritys informoi asiakkaita turvallisuusasioista tai mitä muita turvallisuutta parantavia ohjeita laaditaan. Kirjoita suunnitelman toimintaohjeet erilaisiin onnettomuustilanteisiin ja mieti millä tavalla yrityksen toimintaa voidaan jatkaa erilaisten enemmän tai vähemmän vahinkoa aiheuttavien tilanteiden jälkeen. Vastaa siis kysymykseen mitä sitten, jos jotain tapahtuu?
4. Tuo turvallisuus esille
Turvallinen yritys ei ole mitään ilman turvallisuusajattelevaa henkilöstöä. Kerro turvallisuusasioista avoimesti ja useasti sekä muistuta, että aina voi kynnyksen yli tulla kertomaan havainnoista. Tuo markkinoinnissa esille, miten yritys suhtautuu turvallisuuteen. Kerro kotisivuilla ja somekanavissa säännöllisesti turvallisuuteen liittyviä asioita yrityksesi näkökulmasta. Yritys, joka ottaa turvallisuuden vakavasti, otetaan myös vakavasti.
5. Aloita!
Tärkein vinkki on aloita nyt. Kyseessä ei ole säästäminen tai laihduttaminen, jonka voi aloittaa maanantaina. Kyseessä on yrityksen mahdollisuus tehdä turvallisuusasiat alusta lähtien huolellisesti ja säästää rahaa. Konsultti maksaa, lakimies maksaa ja mainehaitta vasta maksaakin. Aloittaminen ja asioihin rauhassa perehtyminen vinkkijärjestyksessä ei vie tuhansia euroja.
Saija Hertteli
Kirjoittaja toimii liikunta- ja vapaa-ajan palveluiden kuluttajaturvallisuuden valvonnassa Tukesissa.