Kevytyrittäjyys – tukeva ensiaskel yrittäjyyteen!
Kiinnostaako yrittäjyys ja haluat ottaa ensiaskeleet sitä kohti – kevyesti? Tässä kohtaa kevytyrittäjyys on hyvä tapa lähteä testaamaan yritysideaasi tai laskuttamaan omasta osaamisestasi.
Kevytyrittäjä on henkilö, joka laskuttaa toimintansa laskutuspalvelua käyttäen, joko omalla Y-tunnuksella tai ilman Y-tunnusta. Y-tunnukseton kevytyrittäminen on näistä kahdesta vielä kevyempi tapa lähteä kokeilemaan yrittäjyyttä ilman sitoumuksia, kun taas Y-tunnuksellinen kevytyrittäminen on kevyin polku aloittaa oikeana yrittäjänä, sillä laskutuspalvelu hoitaa myös byrokratian velvoitteet.
Kevytyrittäjäpalvelut hoitavat liiketoimintaan ja laskutukseen liittyvät paperityöt puolestasi, jotta sinulle jää aikaa keskittyä työhösi.
Mitä eroa on kevytyrittäjyydellä Y-tunnuksella tai ilman?
Y-tunnukseton kevytyrittäjä käyttää laskuttamiseen laskutuspalvelun omaa Y-tunnusta. Laskutuspalvelu maksaa kevytyrittäjälle tulon verotuksellisesti palkkana muodostamatta kuitenkaan työsuhdetta kevytyrittäjän kanssa. Kuitenkin vastuiden ja eläkevakuutuksen näkökulmasta Y-tunnukseton laskuttaja katsotaan yrittäjäksi.
Y-tunnuksellinen kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oikeana yrittäjänä niin, että siinä yhdistyvät laskutuksen helppous ja yrittäjyyden hyödyt.
Kumpi väylä yrittäjyyden aloittamiseen kannattaa siis valita?
Y-tunnukseton vaihtoehto voi olla sopiva, jos:
- Haluat kokeilla yritysideaasi helposti ilman omaa Y-tunnusta
- Laskutat kertaluontoisesti
- Sinulla ei ole tarvetta liiketoiminnan vähennyksille.
Y-tunnuksellinen kevytyrittäjä on taas virallisesti yksityinen elinkeinonharjoittaja, eli kansankielellä toiminimiyrittäjä, joka nauttii kaikista Y-tunnuksen tuomista hyödyistä kevytyrittäjyyden helppoudella. Y-tunnuksellisen kevytyrittäjyys voi soveltua sinulle, kun
- Haluat 5 % tuloistasi verovapaana yrittäjävähennyksen ansiosta
- Tarvitset laajemmat liiketoimintaasi liittyvät vähennysmahdollisuudet
- Haluat verohyötyä alv-palautuksista ja alv-alarajahuojennuksesta.
Y-tunnuksellisena yrittäjä olet myös uskottavampi asiakkaidesi silmissä, ja sinulla on selkeä juridinen asema yrittäjänä. Päätoimisella yrittäjällä on myös mahdollisuus starttirahaan.
Kevytyrittäjyys sopii aloittavalle yrittäjälle, joka haluaa lähteä kokeilemaan yrittäjyyttä. Se sopii sivutyön laskuttamiseen ja on myös hyvä vaihtoehto palkkatyölle. Kevytyrittäjyys Y-tunnuksella sopii loistavasti myös päätoimiseen yrittäjyyteen.
Mihin ongelmaan kevytyrittäjyys tarjoaa ratkaisun?
Kevytyrittäjyys säästää aikaa ja rahaa. Se on helpoin tapa lähteä kokeilemaan yrittäjyyttä avaimet käteen -ajatuksella.
Esimerkiksi Y-tunnuksellisen OP Kevytyrittäjä -palvelun kautta saa yhdestä osoitteesta kaiken yritystoimintaan. Palvelu hoitaa paperityöt, veroilmoitukset ja verojen maksamisen, jolloin palvelun käyttäjä voi keskittyä omaan osaamiseensa ja tuottavaan työhön. Kirjautumalla palveluun palvelun käyttäjä näkee yrityksensä kirjanpidon, voi lähettää laskuja ja lisätä yritysmenoja.
OP Kevytyrittäjä lyhyesti:
- Tarjoaa polun Y-tunnukselliseen tai Y-tunnuksettomaan yrittäjyyteen
- Apu saman katon alta
- Perustaa sinulle Y-tunnuksen ilmaiseksi, jos sellaista ei vielä ole.
Kenelle OP Kevytyrittäjä sopii?
Kevytyrittäjyys sopii kaikille täysi-ikäiselle iästä ja elämäntilanteesta riippumatta oman työn laskuttamiseen ammatinharjoittajana. Olitpa sitten päätoiminen ammatinharjoittaja, alanvaihtaja, harrastuksesta yritystoimintaa rakentava tai vasta aloittava yrittäjä, on OP Kevytyrittäjä vaivattomin askel sen toteuttamiseen.
Markus Sarja
Kirjoittaja on OP:n pk-yritysten taloudenhallinnasta vastaava johtaja.