Tien päältä sukellus tuntemattomiin vesiin
Autoalalla pitkään toiminut Sauli Tikka uskaltautui keväällä 2019 aivan uudelle uralle kiinnostuttuaan ympäristöasioista ja erityisesti vesistöjen kunnosta. Pikkalan kaislanleikkuu syntyi melkeinpä sattumalta.
Ympäristötietoinen alanvaihtaja
Saulilla oli ollut kymmenisen vuotta autoalan yritys, joka perhesyistä meni myyntiin syksyllä 2018. Yrityksen myynnin valmistelun aikana hänellä ei oikein ollut tietoa mitä ryhtyisi yrityskauppojen jälkeen tekemään. Pojan jalkapalloharrastuksen myötä Sauli oli hakemassa tukirahaa talkoilla tehtävään tekonurmikenttään ja kuuli samalla myös muista kohteista, joihin olisi mahdollista saada hankerahoitusta. Yhtenä rahoituksen pääpainoalueena oli vesistöjen kunnostus ja hoitaminen – kalastuksen harrastajana Sauli oli jo huomannut vesistöjen rehevöitymisen ja jopa umpeenkasvun – ja Saulin kiinnostus ympäristöasioihin kasvoi. Samoihin aikoihin hänen silmiinsä osui kaislanleikkuualan yrityksen myynti-ilmoitus.
Uusi alku yksinyrittäjänä
Yrityskauppoja ei tuolloin kuitenkaan syntynyt. Sen sijaan Sauli alkoi itse selvittää kaislanleikkuuseen tarvittavia koneita, niiden hintoja ja saatavuuksia. Kehitysyhtiö Novagon palveluita Sauli hyödynsi heti ensi hetkistä alkaen. Yritysneuvoja Terja Pataman kanssa oli etenkin alkuvaiheessa tiivistä yhteydenpitoa, sillä kaislanleikkuun sesonki läheni päivä päivältä – oltiinhan jo maaliskuussa. Esittelykäytössä ollut Truxorin amfibio-kone löytyi nettiä ahkerasti tutkailemalla Hollannista ja koneen leikkurit, keräysharavat ja muut tarvikkeet Sauli hankki uusina Suomen maahantuojan kautta Ruotsissa toimivalta tehtaalta. Jo muutama viikko vanhan yrityksen myymisestä oli uusi yritys perustettu, koneet tilattu ja markkinoinnin suunnittelu aloitettu.
Alussa oli paljon pohdittavaa yritysmuotoa myöten. Vanha autoalan yritys oli osakeyhtiö, jossa työskenteli 10 henkilöä. Pikkalan Kaislanleikkuun Sauli perusti yksin ja yhden miehen yrityksessä vaihtoehtona oli myös toiminimi. Osakeyhtiön ja toiminimen plussat sekä miinukset kirjattiin Terjan kanssa ylös ja yhdessä todettiin, että myös uusi yritys tulee olemaan Saulille jo tuttu osakeyhtiö. Sopeutuminen yksin toimimiseen on sujunut hyvin.
– Tietenkin kaikki vastuu on nyt itsellä, mutta toisaalta töitäkin pitää löytää vain itselle ja se on vapauttavaa suurempaan yritykseen verrattuna.
Haasteina alan harvinaisuus ja kauden lyhyys
Kaislanleikkuualan yhdeksi haasteeksi Sauli nimeää sen harvinaisuuden. Ennen oman Truxorin hankkimista hän oli nähnyt koneen vain kerran aikaisemmin käydessään tapaamassa myyntiaikeissa ollutta yrittäjää. Kaikki on siis pitänyt opetella alusta alkaen vesikasvien biologisesta käyttäytymisestä koneen toimintaan ja sen huoltoon. Kaislanleikkuukoneella ei ole huoltoverkostoa Suomessa, joten ongelmatilanteet pitää ratkaista itse. Toinen kaislanleikkuualan haaste on kauden lyhyys: kalliit investoinnit pitää saada katettua kesän aikana eikä lomaa ehdi viettää.
– Onneksi työ on mieluista. Saan työskennellä upeissa maisemissa vesistöjen äärellä ja näen työni jäljen heti. Talvella on sitten aikaa pitää lomia, huoltaa koneita sekä valmistella tulevaa kautta.
Aina on jotain kehitettävää
Ensimmäinen kesä oli todella antoisa, vaikka Saulia keväällä jännitti, kuinka homma lähtee sujumaan. Tulevaisuudensuunnitelmiakin Sauli on jo tehnyt, sillä aina on jokin osa-alue, jota voi kehittää. Talven aikana on tarkoitus valmistaa keruuvene leikatun kaislan keräystä tehostamaan.
– Jos tarmokkuutta riittää, niin suosittelen kaikille oman yrityksen perustamista. Uusyrityskeskuksista löytyy kyllä ammattitaitoista apua alkumetreille. Ja yrittäjän on hyvä muistaa, että vaikka onkin oman yrityksensä moottori, niin moottoriakin pitää huoltaa, tankata ja antaa sen välillä levätä.
Siksi Pikkalan kaislanleikkuu saattaa jo ensi kesänä palkata suuremmille keikoille yrittäjän lisäksi osa-aikaisen työntekijän.