Viisi vinkkiä verkostoitumiseen
Puhelin soi kuumana, kun uusi yritys on rekisteröity kaupparekisteriin ja sieltä löytyy yrittäjän puhelinnumero. Uudella yrittäjällä on paljon kavereita. Vakuutusyhtiöt, puhelinoperaattorit, tilitoimistot ja erilaiset järjestöt soittavat ja kauppaavat palveluitaan.
Kun itse aikanaan lähdin yrittäjäksi, pyrin välttämään puhelimessa tehtyjä hankintoja ja tekemään sitoumuksia vain hitaasti harkiten. Sen sijaan jäseneksi lähdin useampaankin yhdistykseen ja järjestöön. Rakensin verkostoja enimmäkseen siksi, että tein aluksi töitä yksin, joten kaipasin sosiaalisia kontakteja. Huomasin kuitenkin melko pian, että verkostojen kautta sain asiakkaita, yhteistyökumppaneita ja arvokasta vertaistukea muilta yrittäjiltä. Verkostojen avulla yritykseni kasvoi ja parhaimmillaan työllistin 19 henkilöä.
Kun verkostoituu monessa eri yhteisössä ja erilaisten ihmisten kanssa, huomaa pian, että oman kuplan ulkopuolelta saa usein parhaita vinkkejä ja kokemuksia. Verkostojen hyödyt ovat monenlaiset. Kaikki ei ole rahassa mitattavia, vaan joskus virkistäytyminen ja oma hyvinvointi on taloudellista hyötyä merkittävämpää.
Tässä viisi vinkkiä verkostoitumiseen:
1. Aloittavana yrittäjänä kannattaa avoimesti tutustua ja mennä mukaan erilaisiin verkostoihin
Ajan myötä sitä jää kiinni niihin, joissa viihtyy ja joista on apua oman yrityksen kasvulle ja menestykselle. Käyntikorttien merkitys tuntuu vähenevän, mutta kannattaa jättää joku muistijälki ihmisille. Siihen käyntikortti on edelleen paras tapa. Kuva, QR-koodi tai joku muu ”juttu” omassa käyntikortissa helpottaa sitä, että sinut muistetaan.
2. Aktiiviselle yrittäjälle verkostot rakentuvat melko helposti osallistumalla erilaisiin oman toimialan ja yrittäjäjärjestöjen tilaisuuksiin
Jäsenmaksun saa nopeasti hankittua takaisin jäsenetuja hyödyntämällä, mutta ennen kaikkea osallistumalla erilaisiin tapahtumiin ahkerasti. Älä pelkää kilpailijoita. Heiltä saa useimmiten parasta vertaistukea ja vinkkejä. Lisäksi monen kanssa voi löytyä yhteistyötä. Kun itsellä on tilauskirjat täynnä, niin kilpailijan suosittelu kannattaa. Sen saa yleensä jossain muodossa takaisin.
3. Henkilökohtaiset kontaktit ja tapaamiset ovat verkostoitumisen edellytys
Some ja erilaiset viestivälineet helpottavat elämää, mutta harvoin syntyy syvää vuorovaikutusta sähköpostin välityksellä. Kun on tavannut livenä ja keskustellut muustakin kuin työstä, niin on helppo soittaa ja pyytää apua. Täytyy kuitenkin muistaa, että vuorovaikutus ja avun antaminen pitää olla molemminpuolista.
4. Älä rakenna verkostoa väkisin
Verkostoitumisesta löytyy monenlaisia ohjeita. Kannattaa kuitenkin toimia itselleen luontevalla tavalla. Toiset rakentavat verkostoja systemaattisesti, toiset taas sattumanvaraisesti sen mukaan missä ikinä liikkuukin. Verkostoituminen ei edellytä supersosiaalista luonnetta. Voit osallistua maksullisiin verkostoitumistilaisuuksiin, joissa ohjataan kontakteihin ja luodaan yhteistyötä systemaattisesti. Niiden avulla pääset alkuun.
5. Pyri muistamaan ainakin etunimi
Jokaisen kontaktin taustatietoja ei pysty millään pitämään muistissa, mutta on kiva, kun voi tervehtiä toista nimellä. Juttelun lomassa yleensä tulee esille monta asiaa ja joskus voi ihan rehellisesti kysyä ja myöntää, ettei muista missä on tavattu. Hyödynnä sosiaalista mediaa. Näin ihmiset pysyvät mukana ja yhdistät helpommin kasvot ja nimen.
Lähde rohkeasti liikkeelle, ole aidosti kiinnostunut muista ihmisistä. Melko pian huomaat, että sinulla on arvokas verkosto ympärilläsi.
Kirjoittaja on Suomen Yrittäjänaiset ry:n toimitusjohtaja.