
Kuppikakuista työllistäväksi myymäläleipomoksi
Korona-ajasta koitui jotain hyvääkin, sillä silloin työttömäksi jääneet leipurimestarit Katja Ferm ja Jamarlizah ”Liz” Hyvärinen rohkaistuivat miettimään oman yrityksen perustamista.
Katja ja Liz olivat tutustuneet, kun vuonna 2008 Singaporesta Suomeen muuttanut Liz tuli työharjoitteluun leipomoon, jossa Katja jo työskenteli. Hyvin nopeasti he huomasivat viihtyvänsä yhdessä, tekemisen rytmi ja meininki olivat samanlaisia.
– Se oli Liz, joka syksyllä 2021 heitti ilmaan rohkean ajatuksen yhteisestä yrityksestä, kertoo Katja.
Rohkean, koska kummallakaan ei ollut aiempaa kokemusta yrittäjyydestä, mutta intoa sitäkin enemmän. Nettiä selaamalla Katja löysi Espoon Seudun Uusyrityskeskuksen sivuilta pohjan liiketoimintasuunnitelmalle ja siihen liittyville laskelmille.
– En ymmärtänyt liiketoimintasuunnitelmapohjasta yhtään mitään, mutta onneksi yritysneuvoja auttoi niin itse liiketoimintasuunnitelman tekemisessä kuin laskelmienkin kanssa. Perustimme heti osakeyhtiön ja saimme myös starttirahan sekä siihen jatkon, iloitsee Katja.
Katelaskelmien kanssa auttoi myöhemmin myös kauppias, jonka myymälästä ODD Bakery sai oman tilansa.
Alun perin Katja ja Liz olivat suunnitelleet tekevänsä vain oman reseptiikkansa mukaisia kuppikakkuja ja muita leivonnaisia, mutta kauppias sai heidät pian houkuteltua leipomaan myös erilaisia leipiä ja muita suolaisia herkkuja. Nykyään ODD Bakery vastaa myymäläleipomona koko paistopisteen tarjonnasta ja heidän leipomonsa tuotteita myydään myös muualla pääkaupunkiseudulla.
Kaikki tehdään kerralla oikein
ODD Bakeryssä ei mennä yli sieltä missä aita on matalin, vaan kaikki tehdään kerralla oikein. Bisnesspuolen asiat selvitetään niin perusteellisesti, että ne varmasti menevät ”by the book”, Katja ja Liz korostavat.
– Meillä rullaa nyt hyvin. Kannatti käydä yritysneuvojan juttusilla ja suosittelemme sitä kaikille, joita yrittäjyys kiinnostaa.
ODD Bakeryssä on pystytty palkkaamaan jo yksi työntekijäkin, leipuri-kondiittori, kuluvan vuoden alusta lukien. Se helpottaa hiukan yrittäjien työtaakkaa, sillä myös he tarvitsevat vapaapäivänsä.
Suuresta työmäärästä huolimatta parasta yrittäjyydessä on Katjan ja Lizin mielestä vapaus. Se, että saa olla vastuussa vain itselleen eikä tarvitse tyytyä kompromisseihin muiden mielipiteitä seuraten. Bonuksena tietysti oman leipomon herkut.