20.09.2024 | Mari Kokko

Osuuskunta – joustavaa yrittäjyyttä yhteisön tukemana

On tarjolla monia vaihtoehtoja kokeilla siipiään itsensä työllistämisessä ja yritystoiminnan kokeilussa ilman suuria riskejä. Osuuskunta on yksi toimiva ratkaisu, joka tarjoaa joustavuutta ja turvaa.

Osuuskunnan suurin etu on sen yhteisöllinen luonne. Jäsenet voivat jakaa kokemuksia, resursseja ja verkostoja. Yhteistyö vähentää yksin toimimisen riskejä, mutta tuo myös arvokkaita oppimismahdollisuuksia. Esimerkiksi markkinointiin tai myyntiin liittyvät haasteet voidaan ratkaista yhdessä muiden osuuskunnan jäsenten kanssa. Osuuskunnassa eri alojen osaajat voivat myös muodostaa tiimejä ja tehdä yhteistyötä projekteissa. Tämä antaa mahdollisuuden tarjota laajempia ja monipuolisempia palveluita asiakkaille, mikä puolestaan voi lisätä kysyntää ja auttaa saavuttamaan suurempia asiakkuuksia.

Yksi osuuskuntien merkittävistä eduista on mahdollisuus jakaa taloudellisia riskejä, jolloin vastuut eivät kaadu yksin yhden henkilön niskoille. Kun hallinnolliset asiat, kuten laskutus ja verotus, hoituvat osuuskunnan kautta, jää enemmän aikaa keskittyä asiakkaisiin ja projekteihin ja siihen, missä on itse parhaimmillaan. Tämä tekee osuuskunnasta houkuttelevan vaihtoehdon erityisesti niille, jotka haluavat minimoida henkilökohtaiset riskinsä, mutta samalla kasvattaa liiketoimintamahdollisuuksiaan. 

Osuuskunnan jäsenistö voi muuttua joustavasti. Uusia jäseniä voidaan ottaa mukaan, ja nykyiset jäsenet voivat erota tarpeen mukaan. Tämä mahdollistaa osuuskunnan sopeutumisen muuttuviin tilanteisiin. Osuuskunta sopii erityisen hyvin suurten yrityksen perustajaryhmien tarpeisiin, jotka eivät välttämättä tavoittele yrityksen arvonkasvattamista, vaan haluavat heidän palvelutarpeisiinsa vastaavan yrityksen.

Kevytyrittäjyyden ja osuuskuntamallin yhteneväisyydet

Kevytyrittäjyys ja osuuskuntamalli jakavat monia samoja periaatteita, kuten matalan kynnyksen itsensä työllistämiseen, yhteistoiminnallisuuden ja joustavuuden. Osuuskunta tarjoaa kevytyrittäjille samanlaisen mahdollisuuden toimia itsenäisesti ilman yksin yrityksen pyörittämisen taakkaa. Siinä on myös rakenne, jossa voi toimia virallisesti ilman oman Y-tunnuksen hankkimista.

Osuuskunta toimii myös ponnahduslautana heille, jotka harkitsevat täysipäiväistä yrittäjyyttä tulevaisuudessa. Kun oma liiketoiminta kasvaa ja kehittyy, voi halutessaan siirtyä perustamaan oman yrityksen, mutta osuuskunnan jäsenyys antaa turvallisen ja tuetun tavan aloittaa.

Sivutoimisen yrittäjyyden tukeminen

Sivutoiminen yrittäjyys on yhä yleisempää: Yhä useampi haluaa kokeilla omien taitojensa kaupallistamista säilyttäen samalla päivätyönsä. Sivutoimiset yrittäjät, jotka esimerkiksi työskentelevät päätoimisesti muualla, voivat liittyä osuuskuntaan saadakseen tukea liiketoiminnalleen ilman täysipäiväistä yritystoimintaa. Osuuskunta voi hoitaa kaikki juoksevat asiat, kuten asiakaslaskutuksen, verotuksen ja lakisääteiset maksut. 

Tämä joustavuus tekee osuuskunnasta houkuttelevan ratkaisun sivutoimisille yrittäjille, jotka haluavat yhdistää yrittämisen muihin työtehtäviin ilman, että heidän tarvitsee huolehtia kaikista liiketoiminnan pyörittämiseen liittyvistä velvollisuuksista itse.

Esimerkkejä osuuskunnista

Osuuskuntia löytyy monilta eri aloilta. Luovien alojen työosuuskunta Lilith, Lahden alueen osuuskunta Startti, Kulttuuriosuuskunta Komeetta, Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta Onoma, Viittomakielialan Osuuskunta Via sekä Heimo Collective Osk ovat esimerkkejä osuuskunnista, jotka tarjoavat jäsenilleen joustavan ja yhteisöllisen ympäristön menestyä. Nämä osuuskunnat ovat tukeneet monia itsensä työllistämisessä. 

Mari Kokko
Kirjoittaja työskentelee Osuuskuntien Keskusjärjestö Pellervossa toimitusjohtajana