
Tähtäin korkealla
Vaasalaisleipomossa eivät ideat lopu kesken. Usko omiin ideoihin ja niiden päämäärätietoinen eteenpäin vieminen onkin siivittänyt menestystä.
Kondiittorimestari ja leipuri Eva Marttila rakastaa leipoa, etenkin hapanjuurileipää. Asia käy ilmi viimeistään siinä vaiheessa, kun hän luettelee kehittelemiään erilaisia reseptejä. Näistä esiin nousee erityisesti Purmon limppu, ruotsiksi Purmolimpa, joka on tuonut menestystä Evalle myös Artesaaniruoan SM-kisoissa viime vuonna. Ruishapanleipäkategorian lisäksi voitto tuli hiivalla kohotettujen leipien kategoriassa. Eikä tämä ollut suinkaan ensimmäinen kerta kun kisamenestystä tuli.
On selvää, että Eva on luova, eikä pelkää haasteita. Hyvä niin, sillä leipomo-konditoria Mjöli Bakery (Bageri Eken Ab Oy) perustettiin korona-aikana, ja tekemistä on senkin jälkeen riittänyt muun muassa liiketilojen laajennuksen suhteen. Myös uusiin kilpailuihin osallistuminen siintää mielessä.
Halu tehdä jotain omaa
Evan yritys on leipomo ja kahvila, joka tarjoilee artesaanileipää ja leivonnaisia. Kahvilasta voi ostaa myös muita tuotteita, kuten jauhoja ja mysliä. Tuotevalikoima laajentuu pian myös kakkuihin. Leivät ja pullat ovat kuitenkin ykkösprioriteetteja.
Mjöli keskittyy luomuleivonnaisiin, jotka on valmistettu itse alusta lähtien. Tuotteet valmistetaan pääasiassa paikallisista raaka-aineista, joita jalostetaan pienessä mittakaavassa, ilman turhia lisäaineita. Raaka-aineita myös hyödynnetään tarkasti. Evalla ei ole käytössään nostatuskaappia eikä edes kiertoilmauunia, vaan leivät ja pullat paistetaan kiviuunissa ja nostatetaan perinteiseen tapaan.
Eva kertoo saaneensa idean yrityksestä jo kauan sitten. Hän ehti olla vuosikymmenen verran töissä muualla, leipomassa ja kehittelemässä reseptejä, kunnes ajatus omasta yrityksestä tuli ajankohtaiseksi.
– Halusin tehdä jotain omaa. Kun löysin tilan, ajattelin että se on nyt tai ei koskaan. Tilassa oli paljon sellaista jo valmiina mitä tarvitsinkin, hän kertoo.
Uskallusta omaan unelmaan
Eva kertoo saaneensa yrittäjätaipaleensa alussa apua sekä Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiasta että Vaasanseudun Kehitys Oy:n kautta. Uusyrityskeskuksen palvelut kohdistuvat aloittavaan yrittäjään ja Kehitysyhtiön palvelut perustetun yrityksen kehittämiseen.
– He auttoivat paljon alussa esimerkiksi paperitöissä ja hakemuksissa. Jokaisen aloittelevan yrittäjän kannattaisi hyödyntää tällaista mahdollisuutta. Kaikista neuvoista oli apua, mutta hyödyllisintä olivat ”miksi”-kysymykset, joihin jouduin vastaamaan, hän kertoo.
Evan apuna olivat yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl ja Uusyrityskeskus Startian johtaja Tommi Virkama. Heidän mukaansa Evan yrittäjäpolulla merkityksellisintä on se, kuinka hän on uskaltanut panostaa omaan unelmaansa.
– Hän on luonut kasvavan ja menestyneen yrityksen alalle, jossa kilpailu on kova, vaikkakin yritys perustettiin haasteellisten pandemiavuosien aikana. Yritys kasvaa nopeasti, ja on jo nyt luonut uusia työpaikkoja paikalliseen elinkeinoelämään, Tommi sanoo.
Evan mukaan parasta yrittäjyydessä on vapaus ja mahdollisuus kokeilla erilaisia ideoita. Hänen mukaansa on ollut motivoivaa nähdä, kuinka oma yritys kasvaa ja olla mukana alusta asti. Ehkä tätä vielä parempia ovat kuitenkin ne hetket, kun saa ottaa onnistuneet leivät pois uunista ja tuoksutella leipomossa leijailevaa vastapaistetun leivän tuoksua.
Yrittäjyyttä pohtivalle Evalla on kaksi neuvoa:
– Usko vahvasti omaan ideaasi. Uskalla olla utelias.