Kunnat ja alueet elinvoimaisiksi – yrittäjyys avainasemassa
Kuntien elinvoimaisuus ei synny itsestään – se vaatii yrittäjäystävällisiä päätöksiä ja rohkeutta uudistaa toimintamalleja. Suomen Uusyrityskeskukset ja Suomen Yrittäjät isännöivät Kokoomuksen puolueristeilyllä paneelikeskustelua, jossa pureuduimme tähän teemaan. Keskusteluun osallistuivat kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen, työministeri Arto Satonen, Suomen Uusyrityskeskusten toimitusjohtaja Piia Malmberg sekä Suomen Yrittäjien johtaja Harri Jaskari. Paneelissa nousi esiin keskeinen kysymys: millaisia toimia ja päätöksiä kuntapäättäjien tulee tehdä, jotta kunnat olisivat aidosti elinvoimaisia ja yrittäjäystävällisiä?
Yrittäjyyttä tuettava, ei tukahdutettava
Valtuustoissa tehtävät päätökset vaikuttavat suoraan siihen, syntyvätkö uudet työpaikat yksityiselle vai julkiselle sektorille.
– Tämä on ennen kaikkea arvovalinta. Halutaanko vahvistaa paikallista yritystoimintaa vai lisätä julkisen sektorin roolia?, toteaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Piia Malmberg.
– In-house-yhtiöiden määrän kasvattaminen ei ole tie elinvoimaisempaan kuntaan – päinvastoin, julkisen vallan ei tule kilpailla yksityisen sektorin kanssa, Suomen Yrittäjien johtaja Harri Jaskari linjaa.
Kilpailutuksia ei myöskään pidä nähdä liian hankalina ja sen vuoksi suosia suoria hankintoja in-house-yhtiöiltä. Sen sijaan on huolehdittava siitä, että kunnat ja alueet tarjoavat tehokkaita ja selkeitä yrityspalveluita sekä tekevät hankintoja, jotka tukevat uusia ja olemassa olevia yrityksiä.
Yrittäjyys on polku työllistymiseen
Yrittäjyyttä ei pidä nähdä vain harvojen valintana, vaan sen tulee olla todellinen vaihtoehto kaikille, myös työttömille ja maahanmuuttajille.
– Yrittäjyys voi toimia tehokkaana polkuna työllistymiseen, ja siksi kunnan täytyy tarjota selkeät ja saavutettavat palvelut yrittäjiksi aikoville. Tätä asiaa tukee myös Suomen Yrittäjien Kuntabarometri-tutkimus, jonka mukaan aloittavan yrittäjän neuvonta nähdään tärkeimpänä yrittäjille tarjottavana julkisena palveluna, Malmberg painottaa.
Erityisesti maahanmuuttajille yrittäjyys on usein keino integroitua yhteiskuntaan. Tästä syystä heidän tarvitsemansa neuvonta ja palvelut, kuten Uusyrityskeskusten kehittämät mallit, on otettava kunnissa käyttöön laajemmin.
– Kokoomus tekee määrätietoisesti töitä työperäisen maahanmuuton sujuvoittamiseksi. Suomi tarvitsee lisää työntekijöitä, ja siksi on varmistettava, että maahanmuuttajien työllistymisen esteitä puretaan, tarjolla olevia palveluita kehitetään ja työlupaprosessit ovat sujuvia, työministeri Arto Satonen täydentää.
Satonen listasi myös Kokoomuksen jo tekemiä työllisyyttä ja työnantajien arkea helpottavia parannuksia.
Elinvoima on monen summa
Elinvoima ei ole yksittäinen päätös tai projekti, vaan se on läpileikkaava teema kaikessa kunnan ja alueen päätöksenteossa. Ministeri Anna-Kaisa Ikonen korosti, että elinvoiman syntymiseen vaikuttavat monet hallinnon alat – esimerkiksi yhteistyö sivistystoimen ja TE-palveluiden välillä on olennaista.
– Kokoomuksen tavoitteena on purkaa kuntia kahlitsevia normeja, jotta kunnilla olisi paremmat ja nopeammat valmiudet tehdä itseään kehittäviä päätöksiä, ministeri Ikonen täydentää.
Harri Jaskari muistutti, että kaikki elinvoimateot syntyy ihmisistä – ja päätökset on tehtävä sen mukaisesti.
– Päätöksenteossa pitää olla rohkeutta ajatella uudella tavalla ja kokeilla uusia tapoja, jotka eivät vain säilytä olemassa olevaa, vaan rakentavat uutta. Kehitystä harvoin tapahtuu, jos kaikki tehdään kuten ennenkin, Jaskari muistuttaa.
Elinvoimainen kunta rakentuu yrittäjyydelle
Kunnat tarvitsevat kasvua, työpaikkoja ja investointeja – ja niiden lähde on yritykset. Yrittäjäystävällisyys ei ole vain iskulause, vaan se vaatii konkreettisia toimia: turhan sääntelyn purkamista, yrityspalveluiden kehittämistä ja in-house-yhtiöiden hallinnan järkevöittämistä.
– Kuntien täytyy tehdä tietoisia päätöksiä, jotka vahvistavat paikallista elinkeinoelämää. Tavoitteena on saada hyödynnettyä yhteiskunnan potentiaali ja saada kaikki töihin, Malmberg kiteyttää paneelin lopuksi.