Kun nuori innostuu
yrittäjyydestä
Lapsen ja nuoren yritystoiminnan aloittamisessa huomioitavat asiat vaihtelevat ikäryhmittäin. Perustietoa yrityksen perustamisesta saat Perustamisoppaastamme ja lähimmän Uusyrityskeskuksen yhteystiedot näet täältä. Pop-up ravintolan perustamiseen löydät tietoa Ruokaviraston verkkosivuilta.
Yrittäjyysohjelmat ikäryhmittäin
- Suomessa on lähes 200 4H-yhdistystä.
- Useissa 4H-yhdistyksissä on käytössä Yrittäjyyseteli, tarkista myös mahdollisuus kunnan kesäyritystukeen, ja alueelliseen NuorisoLeader-avustukseen.
Ohjelman aikana opiskelijat perustavat yksin tai ryhmässä oikealla rahalla toimivan harjoitusyrityksen omien kiinnostustensa ja taitojensa mukaan. Opiskelijat voivat halutessaan osallistua myös kansallisiin kilpailuihin ja tapahtumiin.
Vuosi yrittäjänä -ohjelma on saatavilla yläkouluille, toisen asteen oppilaitoksille ja korkeakouluille.
Selviteltäviä asioita
- Lapsen ja nuoren yritystoiminnan aloittamisessa huomioitavat asiat vaihtelevat ikäryhmittäin. Alle 18-vuotias tarvitsee edunvalvojansa eli huoltajansa suostumuksen ja allekirjoituksen kaikkiin asiakirjoihin yritystä perustaessaan. Lue lisää edunvalvonnasta Digi- ja väestötietoviraston sivuilta.
- Tunnistautumista varten myös alaikäinen tarvitsee henkilökortin tai passin. Alaikäisen passihakemukseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus.
- Toiminimi on sopivin yritysmuoto, vähintään 15-vuotiaalle kevytyrittäjyys voi olla myös vaihtoehtona. Tutustu yritysmuotoihin verkkosivuillamme.
- Tuotteiden ja tavaran myynti on mahdollista myös muuna tulonhankkimistoimintana. Lue lisää verottajan sivuilta.
- Selvitä toimintaa koskevat luvat ja ilmoitukset.
- Tarkista oman kuntasi tukimahdollisuudet nuoren työllistämiseen/yrittämiseen. Useimmiten yritystoiminta aloitetaan omarahoitteisesti. Yrittäjyysohjelmissa on mahdollisuus esimerkiksi Yrittäjyys-seteliin, Kesäyritystukeen ja Kesäyrittäjyys-seteliin. Tarkista tuki ja saamisen edellytykset valitusta ohjelmasta.
Ikärajoja koskevia rajoituksia
- Tutustu Lastensuojelun Keskusliiton julkaisuun lasten oikeuksista ja tietosuojasta digitaalisessa ympäristössä.
- 13-vuotias, joka täyttää saman kalenterivuoden aikana 14, saa tehdä kevyttä työtä, joka ei haittaa koulunkäyntiä (finlex.fi).
- Nuorille sopimattomat työt: Sosiaali- ja terveysministeriö on laatinut esimerkkiluettelon nuorille vaarallisista töistä (työturvallisuus).
- Voi avata itse tilin omille tuloilleen.
- Voi varata verkkotunnuksen.
- Voi itse määrätä siitä omaisuudesta, jonka hän on omalla työllään ansainnut.
- Voi aloittaa kevytyrittäjänä huoltajansa suostumuksella.
- Voi itse merkitä osakeyhtiön osakkeet.
- Voi saada maksuhäiriömerkinnän. Lue lisää maksuhäiriömerkinnästä Taloustaidon verkkosivuilta.
- Voi ottaa käyttöön esim. MobilePayn.
• Oikeus opintotukeen seuraavan kuukauden alusta, kun lapsi/nuori täyttää 17 vuotta, ellei makseta lapsilisää. Mikäli lapsi/nuori asuu kotona, vanhempien tulo voivat vaikuttaa opintotukeen, tai estää sen saamisen. Tuen määrää voi arvioida KELAn laskurilla.
Tietoa pankkiasioinnista, verotuksesta sekä eläke- ja vakuutusturvasta
Hyödyllisiä linkkejä
- Alaikäisen edunvalvonta (dvv.fi)
- Alaikäisen oikeuksista (minilex.fi)
- KELA-asiointi
- Laki nuorista työntekijöistä, työ- tai virkasuhde (finlex.fi)
- Nuoret työntekijät, sisältää työaikaa koskevat säännökset (yrittajat.fi)
- Sosiaali- ja terveysministeriön asetus nuorille työntekijöille sopivien kevyiden töiden esimerkkiluettelosta (finlex.fi)
- Sosiaali- ja terveysministeriön asetus nuorille työntekijöille vaarallisten töiden esimerkkiluettelosta (finlex.fi)
- Työsuojelusta (tyosuojelu.fi)
Tämä osio on rakennettu Uusyrittäjyyden digitaalisen palvelukanavan kehittäminen -hankkeessa Yksityisyrittäjäin säätiön tuella. Sisältö on koottu yhteistyössä Business Äänekosken, Pietarsaaren seudun Kehittämisyhtiö Concordian, KS-Yritysidean, Bisnes Lande -hankkeen sekä Verohallinnon asiantuntijoiden kanssa.