
Vinkit yrittäjälle: Kolme syytä, miksi jokaisella pitäisi olla henkivakuutus
Henkivakuutus on tärkeä turva tilanteisiin, jotka tulevat lähes aina pyytämättä ja yllätyksenä. Tällaisia tilanteita voivat olla kuoleman lisäksi vakava sairastuminen tai pysyvä työkyvyttömyys.
Jokaisen yrittäjän kannattaakin kysyä itseltään kolme kysymystä: Joutuvatko puoliso ja lapset taloudellisiin vaikeuksiin, jos kuolen? Miten mahdolliset muut yrityksen osakkaat voivat lunastaa omistusosuuteni yrityksestä? Ja kolmanneksi, kuinka turvaan oman ja perheen toimeentulon, mikäli sairastun vakavasti tai joudun pysyvästi työkyvyttömäksi?
Yrittäjän henkivakuutus lisäturvineen on ainoa ratkaisu, joka oikein mitoitettuna riittää kattamaan todellisen rahantarpeen. YEL-työtuloon perustuva lakisääteinen perusturva ei tähän pysty, sillä kyse on helposti sadoista tuhansista euroista.
Siitä huolimatta vain 10–20 prosenttia yrittäjistä on ottanut henkivakuutuksen.
– Osa ajattelee käyttävänsä olemassa olevia säästöjä tai myyvänsä yrityksen, jos jotain sattuu. Herättelyä tarvitaan vielä paljon, sanoo Fennian henkivakuutusasiakkuuksista vastaava johtaja Kari Wilén.
Koska henkivakuutus on syytä ottaa?
Henkivakuutus on järkevä hankkia mahdollisimman aikaisin eli 30–50-vuotiaana. Silloin yrittäjällä on yleensä isoimmat velat ja vastuut niin yksityishenkilönä kuin yrittäjänä.
Tässä syyt ottaa henkivakuutus
- Turvaa perheesi toimeentulo kuolemantapauksessa.
- Turvaa oma ja perheesi toimeentulo, jos sairastut vakavasti tai joudut pysyvästi työkyvyttömäksi.
- Varmista, että mahdolliset muut osakkaat voivat lunastaa omistusosuutesi yrityksestä.
Mikä on järkevä henkivakuutuksen korvaussumma?
Henkivakuutuksen hinta määräytyy maksettavan korvaussumman ja terveysselvityksen perusteella.
Wilénin mukaan tarve määritellään aina yhdessä yrittäjän ja Fennian asiantuntijan kanssa. Nyrkkisääntönä on se, että korvausmäärä kattaisi yrittäjän henkilökohtaiset velat ja vastuut kuolemantapauksessa. Lisäksi alaikäisen lapsen elinkustannukseksi on laskettu 20 000 euroa vuodessa.
– Jos yrittäjällä on esimerkiksi 100 000 euron velat ja kaksi lasta, korvaussumma olisi silloin 140 000 euroa. Lisäksi yrittäjän talouteen tuomat ansiot on hyvä laskea mukaan, hän kertoo.
Mikäli henkivakuutus otetaan yrityksen nimiin, niin silloin osakassopimuksessa sovitaan erikseen yrityksen valuaatiosta eli arvosta ja siitä, miten osakkeet lunastetaan. Yrityksen arvo ja osakkaan omistusosuus on huomioitava myös korvaussummaa määriteltäessä.
Ketkä voivat olla edunsaajia ja miten tuloa verotetaan?
Yleisimmät edunsaajat ovat yrittäjän puoliso ja lapset. Edunsaaja voi olla myös yritys, jolloin henkivakuutuksen avulla turvataan yhtiökumppaneiden tulevaisuus yritystoiminnan jatkajina sekä menehtyneen osakkaan omaisten taloudellinen turva.
Lähiomaisille kyse on perintöveron alaisesta tulosta. Yritykselle puolestaan korvaussumma lasketaan liikevaihdoksi, jolloin siitä voidaan joutua maksamaan yhteisöveroa.
Henkivakuutuksen vakuutusmaksut ovat lähtökohtaisesti vähennyskelpoinen kulu yrityksen verotuksessa.
Miten lisäturva vakavan sairastumisen tai pysyvän työkyvyttömyyden osalta toimii?
Lisäturva kannattaa ottaa aina. Pysyvän työkyvyttömyyden korvaus maksetaan, kun vakuutettu on pysyvästi ja vähintään 60-prosenttisesti työkyvytön. Kyseessä on veroton kertakorvaus.
Vakavan sairauden turvan osalta korvausta voi hakea 28 vuorokauden kuluttua diagnoosista. Korvauksia maksetaan muun muassa seuraavista sairauksista ja niiden toimenpiteistä: vakava syöpä, aivohalvaus, halvaus, sokeus, sydäninfarkti tai munuaisten vajaatoiminta.
Kuinka pitkään henkivakuutus on voimassa?
Fennian henkivakuutus on voimassa 90-vuotiaaksi asti.
Kimmo Koivikko
Kirjoittaja työskentelee Terraviestinnässä ja kirjoitti tekstin Fennialle