Hyödynnä koulutuksia ja verkostoidu rohkeasti
Mistä asiakkaita? Mikä hinnaksi? Miten tästä kaikesta voi selvitä? Monella aloittavalla yrittäjällä tai yrittäjyyttä vasta harkitsevalla pyörii mielessä erilaisia kysymyksiä ja usko yrittäjyyteen saattaa horjua jo ennen, kun on päässyt kunnolla edes alkuun. Tämä on ihan ymmärrettävää, sillä uutta opittavaa voi olla paljonkin. Tästä ei pidä kuitenkaan huolestua, sillä apua on saatavissa, ja yritystoiminnan kannalta on vain hyvä, että asioita mietitään kunnolla etukäteen.
Omalla työlläkin on hintansa
Esimerkkejä on niistäkin, jotka eivät mieti asioita aina valmiiksi ja silloin vastassa voi olla ongelmia. Olen törmännyt mm. kavereihin, jotka suunnittelivat verkkoalustan rakentamista. Idea sinänsä oli ihan toteutettavissa, mutta laskelmat olivat unohtuneet tai ne oli tehty huonosti. Vastaus tarjottavan palvelun alhaista hintaa koskevaan kysymykseeni oli tyhjentävä: ”Koneet meillä on jo valmiiksi ja kun kämpillä tehdään itse, ei maksa mitään.” Jossain vaiheessa koneet pitää uusia eikä siellä opiskelijasolussakaan loputtomiin voi asua. Ja vaikka voisikin, pitäisi siitäkin vuokra maksaa. Onneksi kysyivät mielipidettä niin saatiin muokattua suunnitelmaa parempaan suuntaan.
Koulutusta on tarjolla
Yrittäjyyteen liittyviä koulutuksia ja palveluita on tarjolla runsaasti ja niitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Monet niistä ovat vieläpä käyttäjälleen maksuttomia. Yksi hyvä esimerkki on uusyrityskeskusten valtakunnallinen verkosto, joka tarjoaa tapahtumien ja webinaarinen lisäksi henkilökohtaista neuvontaa yrittäjyyden eri vaiheisiin.
Myös liitoista saa apua. Henkilökohtaisen neuvonnan lisäksi ja sitä täydentämään esimerkiksi Tekniikan akateemiset TEK on sekä oman Yrittäjäklubinsa nimissä että yhdessä toisten Akavalaiset yrittäjät AKYn jäsenliittojen kanssa järjestänyt tänä vuonna yli 20 erilaista koulutusta ja verkostoitumistapahtumaa. Olemme hyödyntäneet kouluttajina niin liittojen omia kuin uusyrityskeskusten, Suomen Yrittäjien ja muiden yhteistyökumppaneiden asiantuntijoita.
Koulutuksille on selvästi tarvetta, sillä osallistujia on ollut yhteensä pitkälle yli 2000 ja vielä on jokunen tapahtuma tulossa. Lisäksi olemme yhdessä Loimun ja Ornamon kanssa koonneet verkkovalmennuksen, joka auttaa yrittäjyyttä harkitsevia miettimään perusasioita, kuten liitetoimintasuunnitelmaa ja hinnoittelua. Edellä mainitut ovat hyviä esimerkkejä siitä, että yrittäjäkin voi ja kannattaa olla liiton jäsen.
Verkostoista voimaa ja kumppaneita
TEKin Yrittäjäklubi perustettiin aikanaan kokoamaan tekkiläiset yrittäjät yhteen ja se järjestikin jäsenilleen paljon erilaisia koulutuksia ja verkostoitumistilaisuuksia. Yksi esimerkki näistä tilaisuuksista on alkujaan Suomen Ekonomien kanssa järjestetty vuosittainen Ilo irti yrittäjyydestä. Jo 15 kertaa järjestetty tapahtuma on sittemmin laajentunut kaikkien AKYn jäsenliittojen jäsenten yhteiseksi kesänavaustapahtumaksi. Näistä tapahtumista on moni yrittäjä saanut uusia tuttavia, jopa kavereita ja niissä on syntynyt myös uusia asiakassuhteita. Ja ovatpa tapahtumissa tavanneet perustaneet yhdessä startup -yrityksenkin.
Lähde sinäkin rohkeasti mukaan erilaisiin tapahtumiin tapaamaan uusia ihmisiä. Kenties löydät näin uuden yhtiökumppanin tai asiakkaan. Ja vaikka ei uutta kumppania löytyisikään, saa muista samanhenkisistä kuitenkin juttuseuraa ja vertaistukea.
Tavataan tapahtumissa!
Martti Kivioja
Kirjoittaja on Tekniikan akateemiset TEKin yrittäjyysasioista vastaava asiantuntija sekä Akavalaiset yrittäjät AKYn pääsihteeri