Fail fast, learn fast – Sivutoiminen yrittäjyys antaa tilaa kokeilla ja kehittää
Kun astut yrittäjyyden maailmaan, se voi tuntua hypyltä tuntemattomaan – jännittävää, mutta hieman pelottavaa. Kevytyrittäjyys ja osa-aikainen yrittäjyys voivat toimia testaamisen hiekkalaatikkona, joissa testata yritysidean kantavuutta ja kysyntää matalalla riskillä ja kasvattaa itseluottamustaan ennen hyppäämistä syvään päätyyn.
Pienten askelten polku
Kevytyrittäjyys on kuin liiketoiminnan pehmeä lasku – matalampi riski ja enemmän tilaa joustaa. Tämä malli sopii loistavasti niille, jotka haluavat kokeilla siipiään, mutta eivät ole vielä valmiita syöksymään syvään päähän. Anna minun kertoa sinulle tarina Iness Belleilista, joka aloitti tämän polun ja on nyt matkalla menestykseen.
Iness saapui Suomeen 3,5 vuotta sitten osana opintoja Helsinki Business Collegessa, jossa hän teki liiketoimintasuunnitelman algerialaiselle ruokapalvelulle. Kun idea tempasi mukaansa, Iness päätti kokeilla kevytyrittäjyyttä ja perusti Dzirin. Se tuntui riskittömältä tavalta testata yritysidean kantavuutta, sillä kyse oli aivan uudesta alasta, jolla toimituskejujen hallinnan ammattilainen ei ollut aiemmin työskennellyt. Startup Refugeesin yrittäjyyskurssille osallistuminen toi realismia suunnitelmiin ja antoi käytännön taitoja, jotka veivät hänen bisnesideaansa eteenpäin.
Myöskään suomalaisten makumieltymykset eivät olleet täysin selvillä, joten Iness kokeili reseptejään Startup Refugeesin pop-up -tapahtumassa. Kaikki myytiin loppuun ennen kuin lounasaika oli edes alkanut! Tästä hän sai lisäpontta, ja aloitti catering-palvelujen tarjoamisen sivutoimisena kevytyrittäjänä. Tämä mahdollisti mm. prosessien ja menekin hallinnan kehittämisen niin, että oppimiselle oli aikaa. Kesällä 2024 liiketoimintaidea oli kypsynyt niin, että Iness rekisteröi osakeyhtiön.
Innostu kevytyrittäjyydestä
Inessin polulla yritysidea on kypsynyt kokeilujen, opintojen ja Spark Programin kautta. Kevytyrittäjyys antoi hänelle tilaa kokeilla, kerätä palautetta asiakkailta ja hioa liiketoimintamalliaan ennen kuin hän päätti sukeltaa täysillä yrittäjyyteen. Nyt hän suunnittelee catering-bisneksen laajentamista ja ehkä jopa ravintolan avaamista.
Kevytyrittäjyys on kuin yrittäjän harjoittelukenttä – voit kokeilla ideoita ilman suurta riskiä tai pelkoa peruuttamattomasta epäonnistumisesta. Se antaa aikaa oppia, kasvaa ja kehittää liiketoimintaa omaan tahtiin. Inessin tarina osoittaa, että pienillä askelilla voi saavuttaa suuria asioita ja vaikka unelman, josta ei osannut edes haaveilla. Jos elämäntilanne ei salli kokopäivätoimista yrittäjyyttä, kevytyrittäjänä tai sivutoimisena yrittäjänä voi lähteä liikkeelle ja katsoa, mihin se kantaa. Ilmaista yritysneuvontaa, koulutusta ja palveluita oman yrittäjyyspolun tueksi on tarjolla ympäri Suomen myös maahan muuttaneille. Joten miksi ei?
Kati Lievonen
Kirjoittaja on Startup Refugeesin yrittäjyysohjelman päällikkö