Yhteiskunnan kehittämiseen kuuluu positiivinen puhe yrittäjyydestä
Viime päivinä on uutisoitu laajasti Journal of Northern Studies -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, jonka mukaan epäonnistumisen pelko estää naisia ryhtymästä yrittäjiksi, ja naisilla on miehiä vähemmän luottamusta omiin tietoihinsa, taitoihinsa ja kokemuksiinsa. Tutkimus on tehty Oulun yliopistossa ja Kerttu Saalasti -instituutissa.
Suomen Uusyrityskeskukset ry kommentoi tutkimustuloksia ja niiden uutisointia.
Suomessa yrittäjistä naisia on vähemmän kuin miehiä, ja naisilla yrittäjyysaktiivisuus ja -kiinnostus on miehiä matalampaa, mutta erot ovat aika pieniä. Valtakunnallisen Uusyrityskeskusverkoston toimintalukujen perusteella yritysneuvonnan asiakkaista reilu puolet on naisia. Tästä voi päätellä, että naiset hyödyntävät yritysneuvonnan palveluita suhteellisesti miehiä enemmän.
-Pidämme yritysneuvonnan hyödyntämistä positiivisena asiana, sillä vaikuttavuustutkimustemme mukaan yritysneuvontaa hyödyntäneet perustavat keskimääräistä huomattavasti elinvoimaisempia yrityksiä. Se kertoo myös siitä, että naiset ovat kiinnostuneita yrittäjyydestä ja siihen liittyvistä kysymyksistä, muistuttaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Piia Malmberg.
-On tärkeää saada tietoa yrittäjyysaikomuksista ja niihin vaikuttavista tekijöistä. Naisten ja kaikkien yrittäjyydestä kiinnostuneiden yrittäjyysaikomusten vahvistamiseksi ja tukemiseksi on tärkeää luoda yhteiskuntaan yrittäjyyteen kannustavat olosuhteet ja ilmapiiri. Tähän vaikuttaa erityisen paljon se, miten puhumme yrittäjyydestä: puhummeko epäonnistumisista ja peloista, vai onnistumisista ja rohkeudesta, pohtii Malmberg.
”On tärkeää kannustaa ja rohkaista naisia – ja miehiä – yrittäjyyteen, sillä tarvitsemme talouskasvun saavuttamiseksi uusia, menestyviä yrityksiä”
Piia Malmberg, toimitusjohtaja, Suomen Uusyrityskeskukset
-Naisyrittäjät ovat kokemustemme mukaan innostuneita, luovia ja rohkeita, ja he perustavat yrityksiä laajasti eri toimialoille. On todella tärkeää kannustaa ja rohkaista naisia – ja miehiä – yrittäjyyteen, sillä tarvitsemme talouskasvun saavuttamiseksi uusia, menestyviä yrityksiä sukupuolesta riippumatta. Mikäli yrityksen perustamiseen liittyvät kysymykset mietityttävät, maksutonta apua ja tukea saa oman kunnan tai alueen Uusyrityskeskuksesta.
Journal of Northern Studies -lehdessä julkaistuun Oulun yliopistossa ja Kerttu Saalasti -instituutissa tehtyyn tutkimukseen ”Gender Gap in Entrepreneurial Potential in Finland and Reflecting Its Underlying Causes” pääset tutustumaan täällä.
Suomen Uusyrityskeskukset ry on yhteisjärjestö eri puolilla Suomea toimiville kuntarahoitteisille Uusyrityskeskuksille ja yrityspalvelutoimijoille, jotka tarjoavat maksutonta asiantuntija-apua kaikille yrittäjyydestä kiinnostuneille. Noin 85 % väestöstä on Uusyrityskeskusverkoston palveluiden piirissä, ja 35 toimintavuoden aikana Uusyrityskeskusten kautta on perustettu noin 200.000 yritystä, joiden kautta on luotu arviolta 500.000 työpaikkaa.