Siirtymäkausi YEL-työtulotarkistuksissa
Toisin kuin usein luullaan yrittäjän eläkevakuutus, YEL tuottaa täysin samat eläke-etuudet kuin työntekijän työeläketurva, TyEL. Oikeastaan se tuottaa paljon enemmän, koska yrittäjän sairaus- ja vanhempainpäiväraha sekä vapaaehtoiset, mutta usein tuiki tarpeelliset, tapaturma-. ja työttömyysturva, ovat suoraan sidoksissa YEL-vakuutukseen.
YEL-työtulon vastaantuloja ja malleja
YEL-edut ovat ansiosidonnaisia ja määräytyvät yrittäjälle vahvistetun työtulon mukaan. Työtulojen määrittely on ollut ongelmallista YEL:n alusta, 1970 lähtien. Alku aina hankalaa ja yrittäjällä se voi olla sitäkin enemmän, koska silloin toiminta on useimmiten menopainotteista. Tällöin on arvatenkin houkutus tinkiä kuluista, joista yrittäjä ei näytä saavaan muuta tuottoa kuin verovähennyksen. Juuri alkutaipaleen tasoittamiseksi ensimmäinen alennusjärjestelmä tuli YEL-vakuutukseen jo 1972.
Nykyään alkavaa yrittäjää YEL tulee vastaan tekemällä automaattisesti 22 prosentin alennuksen ensimmäiseksi neljäksi toimintavuodeksi. Alennus säilyy voimassa, vaikka toiminta yhden kerran välillä keskeytyisikin. Alennus on tarkoitettu helpottamaan yrittäjän menotaakkaa, jotta YEL-työtulon voisi vahvistaa heti alusta vastaamaan tehtyä yrittäjätyötä.
Toinen keino saada YEL-työtulot vastaamaan yrittäjän työpanoksen arvoa ovat olleet yhdessä yrittäjäjärjestöjen kanssa tehdyt alakohtaiset YEL-työtulosuositukset. Työtulot ovat kuitenkin usein monilla tahtoneet jäädä yrittäjäuran alussa vahvistetulle tasolle. Jos ainoa muutos on ollut vuosittainen indeksitarkistus, yrittäjän turva ei ole silloin voinut kehittyä oikeassa suhteessa hänen jo pitkään jatkuneeseen yrittäjätoimintaansa.
Työtulosuositukset etenevät vaiheittain
Kuvattujen syiden takia YEL-lakia muutettiin 2023 alusta siten, että eläkelaitokset tarkistavat yrittäjien työtulot säännöllisesti kolmen vuoden välein. Tätä varten Eläketurvakeskuksen asiantuntijat tuottivat laskentapalvelun eläkelaitoksien apuvälineeksi työtulon parempaan määrittelyyn.
Kaikkia työtuloja ei kuitenkaan tarkisteta kerralla, vaan ensimmäiseksi vuonna 2023 tarkistettiin alle 15 000 euron vuosittaiset YEL-työtulot. Tällaisia yrittäjiä oli liki 60 000. Kaikkiaan YEL-vakuutettuja yrittäjiä oli 212 500. Kolmella neljästä tarkistetuista työtuloa nostettiin, sillä monet olivat juuri YEL-työtulon alarajalla, mikä oli runsaat 8 500 euroa vuonna 2023. Neljäsosa tarkistetuista työtuloista pysyi kuitenkin muuttumattomina. Korotettujen työtulojen osuus oli yllättävän samanlaista liki kaikilla toimialoilla.
Julkisuudessa on esiintynyt tietoja, että tarkistaminen tehtäisiin täysin kaavamaisesti. Siirtymäajalla on voimassa vuotuisen työtulon mahdollisen korotuksen yläraja 4 000 euroa, minkä maksuvaikutus on noin 85 euroa kuukaudessa. Yrittäjällä on saamansa työtulosuosituksen jälkeen mahdollisuus esittää lisätietoja yritystoiminnasta ja sen laajuudesta työtulojensa määräytymistä varten eläkelaitokselleen.Tänä vuonna ovat tarkistusvuorossa maksimissaan vähintään kolme vuotta voimassa olleet alle 25 000 euron YEL-työtulot, joihin ei ole tänä aikana tehty tarkistusta tai merkittävää yli 15 prosentin muutosta. Yrittäjän on syytä perehtyä eläkelaitokselta saamaansa työtulosuositukseen, sillä se mitoittaa hänen työeläke- ja sosiaaliturvansa sekä mahdollisia vapaaehtoisia vakuutusetuja.
Kimmo Kontio
Kirjoittaja työskentelee viestinnän asiantuntijana Eläketurvakeskuksessa