Pieni rahallinen investointi osaamiseen – suuri mahdollisuus yrityksen menestystarinaan
Keskustellessani uusien yrittäjien kanssa törmään usein samaan kysymykseen: mistä yrittäjä saisi järkevimmin ne tiedot ja taidot, jotka vievät yrityksen seuraavalle tasolle? Yrittäjillä on vahva oman alan tuntemus, mutta monesti liiketoimintaosaaminen kaipaa vielä syventämistä. Koulutustarjontaa on paljon – kuinka valita itselle se paras vaihtoehto?
Hyvin mietitty koulutus varmistaa onnistuneen alun
Ilman kunnollista liiketoimintasuunnitelmaa ei kannata lähteä yrittäjyyteen. Vaikka substanssi on hyvä ja suunnitelma kirkas, monesti huomataan, että yrittäjyydessä onkin paljon asioita, joita pitää selvittää: rahoitus, järjestelmät, talous, myynti ja markkinointi. Äkkiä onkin tunne, että enhän minä tästä selviydy, kun en osaa ja tiedä.
Kyllä selviydyt. Yrittäjyyden alkuvaiheessa kannattaa pysähtyä punnitsemaan omaa osaamista ja kehittää määrätietoisesti niitä asioita, joissa uusi osaaminen on tarpeen.
Jos kaikki yrittäjyyden osaamispalaset eivät vielä ole kunnossa, opiskelu työn ohessa on hyvä valinta. Koulutukseen investoitu aika ja raha maksavat itsensä takaisin liiketoiminnan kasvuna ja parempana kannattavuutena.
Hybridiopiskelu – räätälöityä oppimista yrittäjyyden ehdoilla
”Aika kallista ja menee paljon aikaa” on usein ensimmäisiä opiskeluun liittyviä pohdintoja. Tänä päivänä löytyy useita opiskeluvaihtoehtoja ja fiksuja vaihtoehtoja myös opintojen rahoitukseen.
Trendaava hybridiopiskelu on vaihtoehto, jossa opiskelu lomittuu joustavasti yritystoiminnan eri vaiheisiin. Esimerkiksi yksi kokonaisuus – tutkinnon osa – voidaan suorittaa oppisopimuksella heti yrittäjyyden alkuvaiheessa. Näin uusi yrittäjä saa perustiedot yritystoiminnan käynnistämiseen juuri oikeaan aikaan.
Kun liiketoiminta kasvaa ja tarvitaan uusia taitoja, osaamista voi täydentää pienissä, täsmällisissä jaksoissa. Tällainen muutaman kuukauden opiskelu ilman pitkää sitoutumista mahdollistaa uudet taidot juuri silloin, kun niitä tarvitaan – tai jo vähän ennen.
Opiskelu voi olla verkossa tapahtuvaa lähiopiskelua tai verkkokursseja, jotka ovat ajasta ja paikasta riippumattomia. Molemmissa opiskelu on aikuisten arkeen ja yrittäjän työhön sopivaa.
Monta yrittäjälle sopivaa rahoitusvaihtoehtoa koulutukseen
Yrittäjälle on tarjolla laajempia koulutusvaihtoehtoja esimerkiksi ammatillisten tutkintojen opiskeluun. Jos yritys on jo perustettu ja yrittäjä kuuluu YEL-vakuutuksen piiriin, yrittäjän oppisopimus on hyvä vaihtoehto – se on yrittäjälle maksuton ja joustavasti sovitettavissa liiketoiminnan tarpeisiin.
Mikäli yrittäjyys on vasta harkinnassa, omaehtoinen rahoitus voi olla ratkaisu. Tällaisessa rahoituksessa on usein pieni omavastuuosuus, esim. 400 euroa, ja sen avulla pääsee alkuun yrittäjyyden perusasioissa.
Yrittäjyyskoulutuksen rahoittamisessa kannattaa selvittää käytettävissä olevat rahoituslähteet. Julkiset tuet, apurahat, edulliset verkko-opinnot, yrityksen varat ja verovähennykset muodostavat joustavan kokonaisuuden.
Investoimalla omaan osaamiseesi varmistat, että yrityksesi menestyy ja kehittyy jatkuvasti muuttuvassa liiketoimintaympäristössä. Me työelämän uudistamisen ammattilaiset autamme sinua löytämään tarpeisiisi sopivat palvelut ja koulutusmahdollisuudet – aloitetaan matka kohti yrittäjänä onnistumista yhdessä.
Rastor-instituutti tarjoaa laajasti erilaisia koulutuksia – tutustu tästä.
Timo Suortamo
Kirjoittaja on Rastor-instituutin aluejohtaja