18.10.2024 | Katri Priimägi

Kasvu on matka

Kun sain pyynnön kirjoittaa kasvusta, aloin pohtia, mitä se voisi merkitä tuoreelle yrittäjälle. Ehkä kasvu tarkoittaa unelmien muuttamista todeksi – kestävän liiketoiminnan rakentamista, joka kantaa pitkälle tulevaisuuteen. Se voi olla hetki, jolloin palkkaat ensimmäisen työntekijän ja luot ammatillisen kasvun mahdollisuuksia itsesi lisäksi myös muille. Jos olet juuri perustanut yrityksen, olet jo ottanut valtavan kasvuaskeleen. Olet jättänyt turvallisen polun taaksesi ja lähtenyt kulkemaan omaa tietäsi – se on rohkea valinta. Vaikka liiketoiminta ei aina kasvaisi haluttuun suuntaan, voit olla varma, että sinä kasvat. Parhaimmillaan kasvu onkin uskallusta kohdata epävarmuus ja rohkeutta ottaa askelia tuntemattomaan.

Yritystä perustaessa hyvä liikeidea on luonnollisesti tärkeä. Tarvitaan tuote, jolle on kysyntää, joka erottuu ja tuottaa asiakkaille lisäarvoa. Mutta menestykseen tarvitaan muutakin kuin hyvä idea – tarvitaan sitoutumista, päättäväisyyttä ja systemaattista työtä tavoitteiden saavuttamiseksi. Miettiessäni, mikä auttaa yrittäjää kasvamaan, mieleeni nousee neljä tärkeää tekijää:

1. Joustavuus – sopeutumisen taito

Maailma ympärillämme muuttuu jatkuvasti, ja siksi joustavuus on elintärkeää. Vaikka suunnitelma olisi kuinka selkeä, on oltava valmis muokkaamaan sitä tarvittaessa. Luin vastikään Paul Saffon artikkelin ”Six Rules for Effective Forecasting”, jossa hän antaa kuusi ohjetta ennustamisen tarkkuuden parantamiseen. Yksi kuudesta ohjeesta puhutteli minua vahvasti: ”hold strong opinions weakly” – mielestäni tämä on erinomainen ohje niin yrittäjyyteen kuin elämään yleensäkin. Pidä kiinni näkemyksistäsi, mutta ole avoin muuttamaan niitä tarvittaessa.

2. Fokus – uskalla valita ja sanoa ei

Joustavuus on tärkeää mutta yhtä välttämätöntä on pitää fokus kirkkaana ja olla uskollinen omalle ydinjutulle. Liiketoiminnan kasvattaminen ei ole helppoa ja uusia mahdollisuuksia tulee jatkuvasti vastaan. Kasvu vaatii kuitenkin keskittymistä ja priorisointia. Joskus täytyy olla rohkeutta sanoa hyvälle mahdollisuudelle ei, jotta voi keskittyä täysillä vielä parempaan. Vasta kun perusta on vankka, voi turvallisesti alkaa rakentaa uutta. Muista, että kaiken ei tarvitse tapahtua kerralla vaan systemaattinen tekeminen kantaa hedelmää.

3. Uteliaisuus – oppimisen halu

Vaikka fokus on tärkeää säilyttää, uteliaisuus voi olla supervoima. Se on voima, joka vie eteenpäin ja auttaa löytämään uusia ratkaisuja ja ennen kaikkea innovoimaan. Ole utelias ja kiinnostunut ympäröivästä maailmasta. Pysy avoimena erilaisille näkökulmille äläkä pelkää esittää kysymyksiä. Näin annat itsellesi mahdollisuuden oivalluksiin, jotka parhaimmillaan voivat muuttaa tapaa, jolla näet liiketoimintasi.

4. Verkostoituminen – yhteisössä on voimaa

Kukaan ei menesty yksin. Yrittäjän arki voi toisinaan olla yksinäistä ja onkin tärkeää, että ympärillä on vahva tukiverkko ja ihmisiä, jotka auttavat ja tukevat. Muistan itse, kun sain mielestäni erinomaisen idean ja olin perustamassa yritystä. Ajattelin, ettei ideasta kannata kertoa kenellekään, jotta kukaan ei kopioisi sitä. Kuinka vääristynyt ajatus se olikaan! Menestymisen kannalta onkin tärkeää jakaa ideoita ja hakea aktiivisesti palautetta ja sparrausta – näin hyvätkin ideat kehittyvät ja jalostuvat entistä paremmiksi.

Muun muassa näiden neljän peruspilarin avulla voi rakentaa vahvan pohjan yrittäjyydelle. Kun toimii systemaattisesti, intohimoisesti ja jatkuvasti oppien, kasvu seuraa perässä – olipa se sitten liiketoiminnan kasvattamista, taloudellista kasvua, henkistä kasvua tai jotain muuta.

Me Varmassa haluamme olla yrittäjien matkakumppani kasvun tiellä. Haluamme olla paras valinta jokaiselle yritykselle ensimmäisestä päivästä alkaen. Tarjoamme tukea yrityksen eri vaiheisiin, kuten Onnistu yrittäjänä -kurssin tuoreille yrittäjille ja tietopaketin ensimmäisen työntekijän palkkaamisen tueksi.

Rakennetaan yhdessä kestävä ja menestyvä tulevaisuus! 

Katri Priimägi
Kirjoittaja työskentelee Pienyritysasiakkuusjohtajana Työeläkeyhtiö Varmassa