10.10.2024 | Hanna Lahtela

Lisenssisopimus on tehokas työkalu IPR-oikeuksien kaupallistamiseen

Lisenssisopimuksella voit sopia aineettoman oikeuden käyttöluvasta. Laadukas lisenssisopimus mahdollistaa innovaatioiden hyödyntämisen liiketoiminnassa sekä turvaa selustan mahdollisten väärinkäytösten varalta. Lue vinkit, joiden avulla laadit lisenssisopimuksen onnistuneesti. 

Lisenssisopimus antaa käyttöoikeuden maksua vastaan

Lisenssisopimuksella IPR-oikeuden omistaja antaa toiselle osapuolelle käyttöluvan oikeuteen. Lisenssistä maksetaan yleensä rahallinen korvaus, mikä mahdollistaa oikeuksien kaupallistamisen ilman niiden omistuksesta luopumista. 

Lisenssisopimus voi kohdistua mihin tahansa aineettomaan oikeuteen, kuten tavaramerkkiin, patenttiin tai tekijänoikeuteen. Lisensointi antaa omistajalle kontrollin siitä, miten IPR-omaisuutta käytetään. Näin varmistetaan, että oikeuksia käytetään omistajan tavoitteiden ja arvojen mukaisesti.

Sovi lisensoinnista aina kirjallisesti

Lisenssisopimus kannattaa ensinnäkin tehdä kirjallisena siksi, että se sisältää yksityiskohtaiset ehdot molempien osapuolten oikeuksista ja velvollisuuksista. Selkeät ehdot ovat paras tapa vähentää jälkikäteisiä epäselvyyksiä. Kirjallisesta sopimuksesta osapuolet voivat jälkikäteen tarkistaa, mitä sopimuksessa on sovittu. 

Toinen kirjallisen sopimuksen etu liittyy oikeuksien rekisteröintiin. Jos lisenssisopimus koskee rekisteröityä IPR-oikeutta, kuten tavaramerkkiä, lisenssi voidaan pyynnöstä merkitä Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämään rekisteriin. Rekisteröinti ei ole pakollista, mutta se tekee oikeudet julkisiksi ja voi vahvistaa lisenssinsaajan asemaa kolmansia osapuolia kohtaan.

Huomioi erityisesti nämä lisenssisopimuksen avainehdot

Lähtökohtaisesti osapuolilla on laaja vapaus sopia juuri heille sopivista lisenssin ehdoista. Lisenssisopimusta laatiessa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti seuraaviin kohtiin:

  • Lisenssin tyyppi: Sopimuksen kohteen ja myönnettävän käyttöoikeuden määrittely ovat lisenssisopimuksen ydinsisältöä. Kirjaa sopimukseen tarkasti, mitä IPR-oikeutta sopimus koskee ja millä maantieteellisellä alueella käyttöoikeus on voimassa. Määrittele myös, onko kyseessä yksinomainen lisenssi vai rinnakkaislisenssi sen mukaan, voidaanko vastaavia käyttöoikeuksia antaa muille. 
  • Lisenssimaksu: Maksuehtojen tarkka määrittely on tärkeä osa sopimusta. Maksu voi olla kiinteä summa, tuotoista riippuva rojaltimaksu tai vaikkapa vuosittainen maksu. Osapuolet voivat vapaasti sopia heille sopivasta vaihtoehdosta, mutta se kannattaa kirjata tarkasti lisenssisopimuksen maksuehtoihin.
  • Lisenssin voimassaolo: Lisensoitavaa oikeutta saa käyttää ainoastaan niin kauan kuin osapuolet ovat sopineet. Muista kuitenkin ottaa huomioon IPR-oikeuksien suoja-ajat. Esimerkiksi patenttien suojan kesto on yleensä 20 vuotta, jolloin patenttilisenssin voimassaolo kannattaa sopia yhdenmukaiseksi patenttisuojan kanssa.

Helpoin tapa laatia lisenssisopimus

Docuen lisenssisopimusmalli tarjoaa käyttöösi juristien laatimat mallisisällöt ja käytännön ohjeet, joiden avulla sopimuksen laatiminen onnistuu ensikertalaiseltakin. Sopimusmalli muuntuu tarpeisiisi sopivaksi, olipa kyseessä mikä IPR-oikeus tahansa.

Hanna Lahtela
Kirjoittaja on Docuen juristi