
Med siktet högt
På bageriet i Vasa tar idéerna aldrig slut. Tron på de egna idéerna och beslutsamheten att driva dem framåt är drivkraften bakom framgången.
Konditormästaren och bagaren Eva Marttila älskar att baka, särskilt surdegsbröd. Det blir tydligt senast när hon räknar upp de olika recepten hon har utvecklat. Av dessa utmärker sig Purmon Limppu, eller Purmolimpa på svenska, som också gav Eva framgångar vid FM i Mathantverk förra året. Förutom kategorin rågsurdegsbröd vann hon även kategorin bröd bakat med jäst. Det här var inte heller första gången som Eva var framgångsrik i en tävling.
Det är tydligt att Eva är kreativ och inte rädd för utmaningar. Det är bra, för bageri-konditoriet Mjöli Bakery (Bageri Eken Ab Oy) grundades under coronaperioden, och sedan dess har det hänt mycket, bland annat har lokalerna byggts ut. Tanken på att ställa upp i fler tävlingar finns också.
Viljan att skapa något eget
Evas företag är ett bageri och café som serverar hantverksbröd och bakverk. Det går också att köpa andra produkter från caféet, såsom mjöl och müsli. Produktsortimentet kommer inom kort att utökas med tårtor. Bröd och bullar är dock högsta prioritet.
Mjöli fokuserar på ekologiska bakverk, som man bakar själv från grunden. Produkterna tillverkas huvudsakligen av lokala råvaror som förädlas i liten skala och utan onödiga tillsatser. Råvarorna används också med omsorg. Eva har inget jässkåp eller ens en varmluftsugn, utan bakar bröd och bullar i en stenugn och jäser dem på traditionellt sätt.
Eva berättar att hon fick idén till företaget redan för länge sedan. Hon hann arbeta på andra ställen i ett årtionde med att baka och utveckla recept, tills tanken på ett eget företag blev aktuell.
”Jag ville göra något eget. När jag hittade lokalen, tänkte jag att det var nu eller aldrig. I lokalen fanns det redan en hel del saker som jag behövde”, säger hon.
Mod att följa sin egen dröm
Eva berättar att hon i början av sin företagsresa fick hjälp av både Nyföretagscentrum Startia i Vasaregionen och Vasaregionens Utveckling Ab. Nyföretagscentrums tjänster är inriktade på blivande företagare och Utvecklingsbolagets tjänster på utveckling av etablerade företag.
”De hjälpte mig mycket i början exempelvis med pappersarbete och ansökningar. Varje blivande företagare borde ta vara på en sådan möjlighet. Jag hade stor hjälp av alla råd, men det mest användbara var de ”varför”-frågor som jag var tvungen att besvara”, säger hon.
Eva fick hjälp av Kjell Nydahl, företagsservicechef, och Tommi Virkama, chef för Nyföretagscentrum Startia. De säger att det mest beundransvärda med Evas företagande har varit hur hon har vågat satsa på sin dröm.
”Hon har skapat en växande och framgångsrik verksamhet i en mycket konkurrensutsatt sektor, trots att företaget grundades under de utmanande pandemiåren. Företaget växer snabbt och har redan skapat nya arbetstillfällen i den lokala ekonomin”, säger Tommi.
Det bästa med företagande anser Eva är friheten och att man får chansen att pröva olika idéer. Hon tycker att det har varit motiverande att se sitt eget företag växa och att få vara med från början. Men kanske ännu bättre än så är de stunder då man får ta ut de lyckade bröden
ur ugnen och känna doften av nybakat bröd i bageriet.
Eva har två råd för den som funderar på att bli företagare:
”Ha en stark tro på din egen idé. Våga vara nyfiken.”