14.02.2022

Usko omiin kykyihin vie eteenpäin

Savonlinnalainen Linnan Sähkö ja Tarvike tarjoaa sähköalan palveluita sekä pyörittää sähkötarvikemyymälää. Asiakaskunta on kasvanut valtavasti, mutta haasteena on löytää riittävän ammattitaitoista henkilökuntaa.

Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen Linnan Sähkö ja Tarvikkeeseen oli toimitusjohtaja Petri Korhoselle hieno hetki.

–  Tuntui, että ensimmäinen isompi askel oli otettu. Toki samaan aikaan mielessä painoi ajatus siitä, että entä jos asennustöitä ei mistään tulekaan, hän muistelee.

Usko omiin suunnitelmiin oli kuitenkin koko ajan vahva, joten paniikkia ei päässyt syntymään. Petri kertoo, että oman markkinapaikan löytäminen ja töiden saanti on sujunut erittäin hyvin, ja tunnettavuus ja luottamus ovat kasvaneet jatkuvasti yrityksen tekemien työsuoritusten ansiosta.

Koska Linnan Sähkö ja Tarvikkeen palveluvalikoima on laaja aina teollisuussähkötöistä tarkastuksiin, ilmalämpöpumppuihin ja sähköturvallisuuskoulutuksiin, haasteena kasvussa on ollut rekrytointi. Ammattitaitoisia asentajia ja erityisesti moniosaajia on saatavilla harvakseltaan.

Kuormaa on osattava jakaa

Petri muistuttaa kaikkia rekrytointia suunnittelevia yrittäjiä siitä, että työntekijä on yrityksen näkyvin käyntikortti. Siksi työntekijän taustoilla, toimilla ja käytöksellä on suuri merkitys. Toimitusjohtajan mielestä ensimmäisten työntekijöiden kannattaakin olla ennalta tuttuja, jotta heidät tietää luotettaviksi ja sosiaalisesti taitaviksi.

Työntekijöitä tarvitaan myös jakamaan yrittäjän taakkaa. Petri muistaa, kuinka alussa kaikki oli uutta ja jännittävää, ja virtaa tuntui riittävän läpi vuorokauden. Pari kolme vuotta töitä tehtiinkin miltei kellon ympäri.

– Ei sellaista ihmistä ole, joka sitä jaksaisi. On alettava ajatella enemmän jaksamista ja jatkuvuutta. Itselläni esimerkiksi lasten kanssa puuhailu, musiikki ja harrasteauton laitto katkaisevat ajatukset töistä.

Apua on ollut myös realistisesta liiketoimintasuunnitelmasta sekä kolmen hengen johtoryhmästä, jonka kesken vastuiden jakaminen on vähentänyt toimitusjohtajan kuormitusta.

Uutta oppia joka päivä

Linnan Sähkö ja Tarvike sai alkuaskeleisiinsa apua Itä-Savon Uusyrityskeskuksesta. Yritysneuvoja Juhani Rouvinen sanoo Petrin osoittaneen alusta asti aktiivisuutta ja halua onnistua. Kun alkuperäinen idea valmiin yhtiön toiminnan ostamisesta ei osoittautunut järkeväksi, parhaaksi vaihtoehdoksi nousi yrityksen perustaminen.

–  Yrityksen selkeänä vahvuutena oli yrittäjän alan osaaminen sekä määrätietoinen ote suunnitellun yrityksen aloittamiseen ja kehittämiseen, Juhani kehuu.

Kolmantena vuonna yritys työllistää jo 10 ihmistä, ja kehittämisideoita syntyy edelleen koko ajan. Juhani kuvailee Petrin tyyliä kasvuhalukkaaksi.

Petrin mielestä alkuperäistä liiketoimintasuunnitelmaa on nyt hauska katsoa. Vaikka kaikki on sujunut hienosti, yllätyksiäkin on matkan varrelle mahtunut. Esimerkiksi nopean kasvun myötä paisunut työmäärä hallinnollisissa asioissa löi ällikällä.

– Melkeinpä joka päivä tuntuu tulevan uutta oppia yrityksen pyörittämisestä ja yrittäjänä toimimisesta.